Reprezentanții asociațiilor de pacienți și industriei farma, prezenți la o dezbatere publică organizată la Ministerul Sănătății, cer intrarea în vigoare, cât mai curând posibil, a noilor liste de medicamente compensate.

Potrivit Ministerului Sănătății, 1 februarie ar putea fi o dată realistă pentru intrarea în compensare efectivă a moleculelor de pe aceste liste. Secretarul de stat Nelu Tătaru, prezent la discuție, a explicat că urmează discuții cu Ministerul de Finanțe și aprobarea Guvernului.

Proiectul de ”Hotărâre de Guvern a suferit modificări tocmai pentru că ne-am dorit ca toate medicamentele care au trecut prin procesul de evaluare să fie acoperite și incluse. Din partea echipei nu se pune problema de acces la medicamente noi, ci, mai degrabă, cum le integrăm în sistemul de asigurări sociale din România, adică la ce cost vin și în acest sens sunt discuții în comisia interministerială privind finanțarea medicamentelor prin clawback, adică aplicarea taxei clawback”, a afirmat Alexandra Tămaș, consilier al ministrului Sănătății.

De asemenea, industria farma a cerut o periodicitate standardizată – semestrial sau trimestrial – a listei cu medicamente, pentru a exista o predictibilitate mai mare a modificărilor privind medicamentele cuprinse în sistemul de asigurări de sănătate și al programelor naționale de sănătate.

Materialul integral este disponibil pe rohealthreview.ro.