Complexul Muzeal Național „Moldova” în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Asociația Bolnavilor de Cancer, organizeaza miercuri, 30 august 2023, un atelier artistic online pentru pacienți, cu tema „Arta peisajului”.

În cadrul atelierului persoane suferinde de afecțiuni oncologice vor putea afla informații relevante despre o selecție de tablouri din Muzeul de Artă, după care vor fi invitați să experimenteze chiar ei lăsându-se inspirați de creațiile artistice vizionate. Acesta este primul eveniment dintr-o serie de astfel de activități care se vor derula în intervalul august – decembrie 2023, fiecare urmând a avea o tematică aparte.

Rolul educativ și social al muzeului se manifestă astfel într-un proces de democratizare culturală care implică accesibilizarea patrimoniului pentru toate categoriile de public, inclusiv pentru cei care se confruntă cu afecțiuni grave ale stării de sănătate. Cercetări în domeniu au arătat că aportul artei în planul de tratament și post-tratament poate influența pozitiv percepția durerii, a anxietății, a oboselii și depresiei, generând o stare de bine, de liniște sufletească. Stimularea creativității, a spiritului critic aduce încredere în propria persoană, în resursele de inventivitate și adaptabilitate, promovând îmbogăţirea intelectuală, cultural-istorică şi spirituală a participanților.

Atelierul online va beneficia de coordonarea de specialitate asigurată de d-na psiholog dr. Roxana Postolică.