Asociația Sprijin pentru Mame organizează, în perioada 19 iunie – 20 septembrie 2023, 3 ateliere de informare și consiliere emoțională dedicate copiilor care au un frate sau o soră cu diagnostic de tulburare de spectru autist-TSA, în București. Activitățile fac parte din proiectul „Autismul fratelui meu”, finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.

Proiectul „Autismul fratelui meu” vizează crearea unui Grup de suport pentru 10 de copii care au o soră sau un frate cu diagnostic de TSA, unde vor primi informații raportate vârstei, în scopul creșterii nivelului de înțelegere, acceptare și gestionare mai bună a emoțiilor, în cadrul familial și social. Nu mai puțin de 3 ateliere se vor desfășura în București, sub îndrumarea doamnei Psiholog clinician Rusea Teodora, specialist în domeniul sănătății mintale, care atrage atenția asupra greutăților cu care se confruntă copiii care au un frate sau o soră cu TSA: de la neglijarea fără voie din partea părinților, la lipsuri financiare datorate costurilor mari ale terapiei de recuperare a fratelui/surorii, bullying și sentimente de inferioritate.

La aceste ateliere pot participa, după înscrierea în prealabil, prin accesarea formularului de înscriere disponibil pe pagina de Facebook a Asociației Sprijin pentru Mame, copiii între 8 și 14 ani care au o soră sau un frate cu TSA, în numărul limită de 10 participanți. Durata atelierelor este de 2 ore, în intervalul orar 18.00-20.00, în zilele: 28.06.2023, 05.07.2023, 10.07.2023.

Temele abordate în cadrul atelierelor vor fi: Cunoașterea propriilor emoții și declanșatorii acestora; Tulburarea de spectru autist (TSA) pe înțelesul copiilor; Adaptare sănătoasă la comportamentele fraților/surorilor cu TSA .

„Suportul emoțional acordat copiilor care au un frate sau o soră cu TSA este vital pentru dezvoltarea psihică armonioasă a acestora. Prin intermediul acestui grup de suport ne propunem să aducem informații din domeniul sănătății mintale pe înțelesul copiilor, să creștem gradul de înțelegere și adaptare a acestora la mediul familial și social din care fac parte.” declară Teodora Rusea, psiholog. Aceasta mai subliniază diferența dintre psihoterapia individuală și grupurile de suport: „Grupurile de suport îi ajută la scăderea sentimentului de izolare socială și stigmatizare, creșterea stimei de sine, creșterea sentimentului de universalitate- nu sunt singurul care trece prin asta!”.

Studiile din domeniul psihologiei atrag atenția asupra emoțiilor pe care le trăiesc copii ce au un frate sau o sora cu TSA: neglijență, neînțelegere, stigmatizare, izolare socială, suprasolicitare emoțională. Ca soluție, cercetătorii au arătat că un grad mai mare de înțelegere a simptomelor și comportamentelor copiilor cu TSA de către frații și surorile acestora, duce la o mai bună adaptare în familie, crește stima de sine a copiilor tipici, scade sentimentul de neglijență și suprasolicitare emoțională. În România, există o varietate de terapii psihologice și de recuperare pentru copiii cu TSA, grupuri de suport pentru părinții acestora, dar prea puține grupuri specializate pentru frații și surorile aflate în astfel de familii. „Autismul fratelui meu” este un proiect ce își propune creșterea gradului de înțelegere a copiilor, prin informare asupra comportamentelor fraților/surorilor cu TSA și dezvoltarea unor noi comportamente adaptative la situațiile problematice, în raport cu membrii familiei și comunitate.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.

Asociația Sprijin pentru Mame este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 în Sibiu, care are ca scop informarea, consilierea și sprijinirea familiilor (părinți și copii) pe plan social, educațional și psihologic. Sprijinim dezvoltarea sănătoasă a familiei prin oferirea de informații și bune practici din domeniile: psihologie, dezvoltare personală, parenting, educație informală și nonformală, naștere și alăptare, puericultură și creșterea copiilor, nutriție, sănătate, stil de viață, cuplu și familie.