Primele semne ale unei comunități de celule microbiene – în mare parte bacterii – care trăiesc în principal în microbiomul intestinului superior și inferior au fost descoperite cu peste un secol în urmă. Termenul „microbiom” a fost inventat abia în 2009 de Joshua Lederberg.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Centrul RIKEN pentru Științe Medicale Integrative (IMS) din Japonia raportează descoperirea unui ordin de bacterii intestinale, care ar putea ajuta la protejarea împotriva diabetului de tip 2 și a obezității prin îmbunătățirea rezistenței la insulină.

Bacteriile sunt Alistipes indistinctus. Cercetătorii au identificat, de asemenea, bacterii din ordinul Lachnospiraceae, care sunt prezente mai frecvent în scaunele persoanelor cu rezistență la insulină, comparativ cu cele fără rezistență la insulină. Acest lucru sugerează că poate fi un biomarker util al afecțiunii.

Studiul apare în revista NatureTrusted Source.

Care este legătura dintre bacteriile intestinale și rezistența la insulină?

Cercetătorii au analizat probe de scaun, prelevate la controale regulate, de la 306 indivizi sănătoși cu vârsta cuprinsă între 20 și 75 de ani, vârsta medie fiind de 61 de ani. Din acest grup, 71% erau bărbați și niciunul nu avea diabet. Conținutul scaunelor lor a fost încrucișat cu nivelurile de rezistență la insulină ale indivizilor.

S-a dovedit că persoanele care consumau carbohidrați în exces – monozaharide precum glucoza, fructoza, galactoza și manoza – erau mai susceptibile de a avea rezistență la insulină. Cercetătorii au descoperit un număr mai mare de bacterii Lachnospiraceae la persoanele cu rezistență la insulină, precum și la persoanele cu monozaharide revelatoare în scaun.

În schimb, persoanele ale căror fecale conțineau mai multe bacterii de tip Bacteroidales – spre deosebire de Lachnospiraceae – au avut o rezistență mai mică la insulină și un număr mai mic de monozaharide în intestin.

 

Bacteriile Alistipes îmbunătățesc rezistența la insulină

Autorii consideră că punctul forte al investigației lor este catalogarea a 2.800 de metaboliți fecali adnotați, combinați cu microbiomul și patologia gazdei. Metaboliții sunt molecule mici care sunt produse secundare ale metabolismului celular și pot oferi indicii chimice cu privire la celulele care le-au produs în timpul metabolizării.

Acest proces le-a permis cercetătorilor să identifice metaboliții legați de rezistența la insulină, să identifice asocierile dintre carbohidrații fecale și inflamația de grad scăzut la rezistență la insulină și, astfel, să selecteze candidați pentru validare în experimentele cu șoareci.

Au existat unele studii care arată asocierea microbilor intestinali cu obezitatea sau rezistența la insulină la oameni. De exemplu, s-a demonstrat că nivelul Alistipes scade la persoanele obeze. Cu toate acestea, aceste studii nu au reușit să dezvăluie relația cauzală dintre acești microbi și obezitate”, a declarat dr. Hiroshi Ohno, lider de echipă la Centrul RIKEN și unul dintre autorii studiului.

„Combinând analiza metabolomului și experimentele pe animale, am demonstrat relația cauzală și că administrarea orală de Alistipes poate proteja de rezistența la insulină”, a spus el.

Întrebat dacă echipa sa are planuri suplimentare pentru cei 2.800 de metaboliți, dr. Ohno a răspuns: „Ne-am concentrat mai mult pe metaboliții hidrofili (metaboliții care se amestecă cu apa) în acest studiu. Am dori să investigăm metaboliții hidrofobi/lipidomici, care includ și metaboliți interesanți asociați cu rezistența/sensibilitatea la insulină în analiza noastră preliminară, în viitor.”

Deși autorii studiului subliniază că în prezent nu există probiotice disponibile care să conțină A. indistinctus, acest lucru se poate schimba  odată cu validarea ulterioară a acestei cercetări.

În ceea ce privește biomarkerul rezistenței la insulină Lachnospiraceae, dr. Ohno a sugerat: „O posibilitate este identificarea bacteriofagelor și/sau endolizinelor specifice Lachnospiraceae. Ele ar putea liza [distruge] tulpinile de Lachnospiraceae, dacă pot fi aplicabile pentru utilizare la om.

 

Rolul monozaharidelor este „surprinzător”

Prezența monozaharidelor în scaunele indivizilor este o surpriză, a spus medicul gastroenterolog Dr. Ashkan Farhadi, care nu a fost implicat în studiu.

Cred că, până acum, am crezut că tot ce poate fi absorbit este deja absorbit până când lucrurile ajung la colon”, a menționat el.

Potrivit dr. Ohno, sursa acestor carbohidrați sunt fibrele alimentare sau polizaharidele, care sunt în mod normal descompuse de bacteriile intestinale.

Cu toate acestea, dr. Ohno a emis ipoteza că „ atunci când ai mai multe Lachnospiraceae în colon, probabilitatea este mare pentru o producție mai mare de monozaharide de către acești microbi, ceea ce duce la monozaharide fecale mai mari.” El a observat că monozaharidele nu pot veni din interiorul corpului uman către tractul intestinal, deci este puțin probabil ca insulina să fie implicată în prezența unor niveluri ridicate de monozaharide în fecale.

 

Rolul bacteriilor în reglarea metabolismului

Înțelegerea rolului bacteriilor intestinale devine din ce în ce mai profundă, dar încă la început. Este într-adevăr o înțelegere foarte superficială a ceea ce fac ele[bacteriile]. Au existat multe alte studii, care arată că putem ”transfera” obezitatea de la un animal obez la un animal slab prin transferul bacteriilor. Dar acesta este primul studiu care a adăugat puțin mai multe dovezi,” a remarcat Dr. Farhadi

Dr. Farhadi a concluzionat că acest studiu este un salt uriaș înainte  în înțelegerea funcțiilor acestor germeni intestinali și a rolurilor pe care îi au în corpul nostru, în special în metabolism.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com