Donatori din domeniul sănătăţii la nivel mondial au promis să aloce aproape 600 de milioane de dolari pentru eradicarea cancerului de col uterin, în cadrul primului forum global dedicat combaterii acestei boli, informează Reuters.
Banca Mondială, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi UNICEF, agenţia din cadrul ONU dedicată copiilor, au precizat într-o declaraţie comună că finanţarea va fi destinată extinderii accesului la vaccinare, depistare şi tratament în întreaga lume.
O femeie moare din cauza cancerului de col uterin aproximativ la fiecare două minute, iar aproximativ 90% dintre ele, potrivit partenerilor din acest proiect, se află în ţările cu venituri mici şi mijlocii, unde accesul la vaccinuri preventive, precum şi la screening şi tratament poate fi foarte limitat.
Această situaţie contrastează cu cea din multe ţări cu venituri ridicate, care au introdus vaccinul în anii 2000. Vaccinul protejează împotriva virusului papiloma uman (HPV), cauza majorităţii cancerelor de col uterin la nivel mondial.
„Avem cunoştinţele şi instrumentele necesare pentru a face din cancerul de col uterin o istorie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar programele „încă nu au atins amploarea necesară”.
Forumul pentru eliminarea globală a cancerului de col uterin, care a avut loc la Cartagena, în Columbia, a oferit oportunitatea de a schimba această situaţie, a adăugat el, deoarece guvernele şi partenerii din domeniul sănătăţii globale şi-au luat angajamentul de a lucra împreună pentru a pune capăt acestei boli.
OMS a aprobat deja trecerea ţărilor de la o strategie de vaccinare cu două sau trei doze la o vaccinare cu o singură doză, pentru a proteja cât mai multe fete. Ţările prezente la forum, precum Republica Democrată Congo, au declarat că vor începe să introducă vaccinul cât mai curând posibil.
Banca Mondială va aloca 400 de milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, Fundaţia Bill & Melinda Gates va contribui cu 180 de milioane de dolari, iar UNICEF va dona 10 milioane de dolari. AGERPRES