Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, iar aerul curat este soluţia pentru un plămân sănătos, fiecare respiraţie contând, a transmis managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

„Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale şi industriale sunt reale şi se traduc în ani de viaţă pierduţi”, a explicat Mahler, într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta”.

Potrivit acesteia, asocierea cancer pulmonar – fumat nu mai surprinde pe nimeni şi totuşi o mare parte din pacienţii cu cancer pulmonar sunt nefumători.

„Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanşează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată. Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM 2.5 provoacă inflamaţie în plămân. Inflamaţia ‘ trezeşte’ celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutaţii şi care cauzează cancer. Combinaţia de mutaţii care cauzează cancer şi inflamaţie poate declanşa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutaţiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, a menţionat Mahler.

Potrivit acesteia, un studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie şi ţări din Asia compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM 2,5, evidenţiind rate mai mari la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM 2,5.

„43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%. Un alt aspect îngrijorător este creşterea deceselor ca urmare a nivelului crescut de poluanţi în aerul exterior, care depăşeşte în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de ţigară”, a menţionat dr. Beatrice Mahler. AGERPRES