“Întreaga platformă care gestionează cardurile naționale de sănătate continuă se fie blocată. Este a 16-a zi la rând în care medicii nu pot face consultații și emite rețete în mod legal. ”Numai pacienții în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie care oricum riscă să plătească din buzunar aceste operațiuni”, declară într-un interviu acordat RFI președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. El spune că în acest moment s-au adunat foarte multe operațiuni nevalidate de către medici. În plus, ”pacienții care nu reprezintă o urgență sunt de multe ori trimiși acasă”, declară Vasile Barbu.

Blocarea sistemului național care gestionează funcționarea cardurilor de sănătate nu mai este de mult o noutate. Acum, însă, el este complet blocat de la 1 iulie, după cum spun medicii de familie care susțin că termenul de 5 iulie avansat de CNAS este fals.

În acest condiții, atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată. Primii nu pot, conform, legii să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de mult ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. Dacă decid să emită rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiți ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate.

Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.

 

Materialul integral este disponibil pe www.rfi.ro.