Asociatia Suport Mastocitoza Romania eticheteaza ca fiind dramatic de mare numarul imbolnavirilor de gripa, din randul bolnavilor de mastocitoza. Practic peste 20% dintre acestia au contactat virusul, iar optiunile terapeutice sunt limitate si implica riscuri mari.

Vaccinarea din schema obligatorie in randul copiilor cu mastocitoza a ajuns la 98%, dar sunt inca reticente mari din partea mai multor decidenti cu privire la vaccinarea optionala.

Asociatia Suport Mastocitoza Romania ii sfatuieste pe toti pacientii cu mastocitoza sa se vaccineze contra gripei, pentru ca sezonul acesteia este abia la debut. “Tratamentul gripei implica riscuri majore din punctul de vedere al anafilaxiei in cazul mastocitozei si este mult mai simplu sa previi, decat sa tratezi. Le oferim sprijin financiar celor ce nu isi permit achizitionarea vaccinului impotriva gripei si facem toate demersurile pentru a le putea fi administrat acest vaccin pacientilor vulnerabili”, afirma Nicoleta Vaia, presedinta Asociatiei Suport Mastocitoza Romania.