Calmly, un start-up inovator în domeniul psihologiei, lansează o campanie de conștientizare în perioada 20-31 mai, cu ocazia Lunii Internaționale a Conștientizării Sănătății Mintale. Campania își propune să normalizeze mersul la terapie și să combată prejudecățile legate de sănătatea mintală în România.

Mai – Luna Internațională a Conștientizării Sănătății Mintale

În contextul Lunii Internaționale a Conștientizării Sănătății Mintale, Calmly își dedică eforturile pentru a schimba percepțiile și a promova importanța sănătății mintale. În România, discuțiile despre sănătatea mintală sunt adesea înconjurate de stigmatizare, iar mersul la terapie este privit cu suspiciune.

Din păcate, în societatea noastră încă se consideră că nu este normal să mergi la terapie. Stigma socială, alături de toată lucrurile care ni s-au spus crescând despre ce este normal să faci, să fii, să spui ne-au determinat să punem la cale o campanie prin care să adresăm acest subiect alături de oameni care înțeleg importanța normalizării terapiei în România.  Este esențial să normalizăm mersul la terapie și să înțelegem că sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică,” afirmă Ștefania Matei, co-fondator Calmly.

Ziua Națională a Psihologului

Astăzi, 27 mai, este Ziua Națională a Psihologului în România. Este o ocazie perfectă pentru a aduce în prim-plan importanța profesiei de psiholog și a rolului pe care aceștia îl joacă în societate. Calmly invită publicațiile și partenerii media să sprijine această inițiativă și să contribuie la promovarea serviciilor de sănătate mintală în rândul românilor.

Date despre Sănătatea Mintală în România

Conform unui raport recent, peste 20% dintre români se confruntă cu probleme de sănătate mintală, dar doar un mic procent apelează la ajutor specializat. Prejudecățile și lipsa informațiilor corecte contribuie la această situație alarmantă. Calmly dorește să schimbe această realitate prin servicii accesibile și de calitate, oferite de psihoterapeuți acreditați și empatici.

Într-un studiu realizat în 2022 59% dintre respondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problema individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoții, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate (partener, copil). De asemenea, doar 11% dintre români au ajuns vreodată la psiholog.

Calmly a fost recent premiat în cadrul programului FIX de la Primăria Cluj-Napoca pentru inovație în domeniul sănătății mintale.