Campania educațională Fiecare pui cu lăpticul lui a intrat în cel de-al 3-lea an, și  ultimul, de implementare.

Lansată în 2021 de către Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și  Copilului, campania s-a adresat părinților cu copii cu vârsta de sub un an și viitorilor părinți, având în vedere  datele îngrijorătoare referitoare la contextul alăptării în maternitățile COVID-19, și, foarte important, practicile de nutriție în rândul părinților, neadecvate vârstei copilului, în cazul în care alăptarea nu este  posibilă.

 

La momentul lansării campaniei, conform datelor din *studiul KANTAR TNS din 2020, 25% dintre părinții  cu copii mai mici de 6 luni ofereau acestora lapte de vacă, nepotrivit pentru bebeluși și care le pune în  pericol sănătatea.

Campania „Fiecare pui cu lăpticul lui” a contribuit la scăderea consumului de lapte de vacă la bebelușii  sub 1 an, de la 19% (2020) la 10% (conform datelor din **studiul Kantar din 2022). În 2022, procentul  copiilor cu vârstă de 0-6 luni, care consumă lapte de vacă, s-a redus la 5% (vs 22% in 2020). Campania de  informare ”Fiecare pui cu lăpticul lui” continuă și în 2023 printr-o campanie media susținută atât de  specialiști, cât și de mame mesajul principal fiind legat de faptul că laptele de origine animală consumat la  o vârstă fragedă, sub un an, pune în pericol sănătatea și dezvoltarea copilului.

”Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe  în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu,  suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv, și este, în același timp, sărac în  minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră, poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și  obezității”, declară dr. Diana Voican, medic specialist pediatru

Cea mai bună hrană pentru bebeluș este laptele matern, întrucât este sigur și-i oferă acestuia toți nutrienții  de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios și a crește sănătos. Asociația SAMAS susține alăptarea  exclusivă până la 6 luni, și în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani ai copilului, conform  recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Încă de la înființare, Asociația SAMAS, prin activitatea educatorilor perinatali SAMAS și prin campaniile de educație și promovare a alăptării, a contribuit la  creșterea ratei de alăptare exclusive pâna la 6 luni, care, conform studiului de mai sus a ajuns la 38% in  2022.