O campanie de informare privind cancerul pulmonar, ”Caravana Alege 2! Ascultă-ți plămânii!”, a debutat la Pitești și se va derula în încă patru orașe din țară: Timișoara, Cluj, Iași și București.

În cadrul campaniei, este expus un un plămân gigant gonflabil și sunt afișate informații cu privire la cancerul bronhopulmonar. Mai mult, voluntarii vor distribui materiale informative și vor promova vizitele la medicul de familie sau la specialist la primul semn de boală.

Campania își propune să crească gradul de conștientizare și educare cu privire la simptomele și factorii de risc ale cancerului pulmonar în rândul publicului larg.

“Ne dorim încurajarea persoanelor cu simptome relevante să se prezinte la medicul de familie, cu scopul de a diagnostica mai multe cazuri de cancer pulmonar într-o fază incipientă. Din păcate, în România, procentul pacienților diagnosticați cu carcinom bronhopulmonar în stadiu metastatic trece de 70%. De fapt, educația pentru sănătate, cu accent pe prevenire, lipsește în cazul majorității românilor. Din aceasta cauză, cele mai multe dintre bolile oncologice sunt diagnosticate în stadii avansate şi metastatice”, a declarat Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate, inițiatoare a campaniei.

”Spitalul Sfântul Nicolae sprijină orice inițiativă venită din partea societății civile, care are ca scop informarea, educarea și creșterea conștientizării în privința diferitelor probleme de sănătate. Consider extrem de importantă campania de informare privind cancerul pulmonar, boală cu cea mai mare mortalitate dintre afecțiunile oncologice. Cred că această campanie este cu atât mai importantă cu cât vorbește despre importanța diagnosticării precoce, ce crește șansele la viață pentru pacienții cu cancer pulmonar. Cu toții suntem responsabili pentru sănătatea în comunitatea noastră”, a transmis și Fidan Osman, director al Spitalului Sfântul Nicolae Pitești, unul dintre partenerii proiectului.

Materialul integral este disponibil pe www.sanatateatv.ro.