Ne așezăm pe CANAPEAUA ROZ alături de medici, pacienți, psihologi și alți specialiști, pentru a discuta despre factorii de risc și simptomele cancerului mamar, dar și despre importanța screeningului și diagnosticării precoce, într-o lună – octombrie – marcată la nivel internațional ca LUNA ROZ și dedicată conștientizării acestei afecțiuni.
„Ce știm și ce nu știm despre cancerul de sân”, eveniment ce are drept scop o discuție deschisă despre prevenirea, diagnosticarea și lupta împotriva cancerului mamar, este organizat în perioada 25-28 octombrie, în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă, și reprezintă o inițiativă a trei organizații non-profit din România. Reprezentanți și invitați ai Asociației R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet), ai Asociației „Sănătate pentru Comunitate” și ai Asociației „Împreună pentru Viață” vorbesc, timp de patru zile, despre importanța depistării precoce și tratării adecvate a acestui tip de cancer. Spațiul dedicat din aeroport se va transforma într-un spațiu ROZ deschis pentru pacienți, medici, jurnaliști sau oameni care nu s-au confruntat niciodată cu un diagnostic oncologic.
MOTTO-UL CAMAPANIEI: „NU TE JUCA, MERGI CU SÂNII LA CONTROL”
„Pe o canapea am stat atunci când am aflat diagnosticul, pe canapea am plâns cu ai mei dragi, pe canapea mă odihneam, pe canapea am stat și am văzut zeci de filme de plâns care m-au însoțit un an și jumătate, cât a durat tot tratamentul. Acum, la distanță de doi ani, simt că pot sta pe o canapea împreună cu specialiști, dar și cu pacienți, și îmi propun să discutăm PE BUNE și SINCER despre CÂTE ȘTIM SAU NU ȘTIM despre CANCERUL DE SÂN”, spune Delia Grigoroiu, Președintele Asociației R.O.Z. și unul dintre inițiatorii acestui proiect.
Proiectul „CANAPEAUA ROZ” este o campanie de informare desfășurată într-un spațiu public cu vizibilitate – Aeroportul Internațional Henri Coandă – ce include discuții cu specialiști, transmise live în social media, articole despre prevenire, diseminare de flyere cu informații despre cancerul de sân și poze, totul în jurul canapelei ROZ. Obiectivul este de a ajunge la cât mai mulți oameni care nu au informații despre cum se previne această boală, în contextul în care realitatea din țara noastră este următoarea:
- Populația generală a României este cea mai puțin educată în domeniul sănătății, din Uniunea Europeană.
- Prevenirea nu este coerentă și nici sustenabilă.
- Femeile nu sunt învățate să se autopalpeze și nici bărbații nu sunt educați să își ajute partenerele în acest proces.
- Din rușine ori pudoare, pentru că „nu am niciun semn sau simptom că am ceva”, pe scurt, „n-am nimic”, „nu am timp și pentru asta”, „nu știu că este important”, „de frică să nu descoperim ceva rău”, alegem să nu mergem la medic.
„Mult prea multe românce se confruntă cu șocul copleșitor al unui diagnostic de cancer de sân. Majoritatea dintre ele în stadii avansate sau metastatice, când este menționată foarte rar intenția curativă. În cazul fericit în care cancerul de sân este detectat devreme și nu s-a răspândit în altă parte a corpului, rata de supraviețuire pe 5 ani este de 99%. De aceea este atât de important să fii proactivă în ceea ce privește sănătatea ta. Recomandăm femeilor de toate vârstele să efectueze în mod regulat o autoexaminare a sânilor, iar o dată pe an să efectueze o mamografie sau ecografie (la recomandarea medicului specialist)”, declară Alina Comănescu, navigator oncologic și Președinte al Asociației Sănătate pentru Comunitate.
„În fiecare an, peste 20.000 de femei din România sunt diagnosticate cu o formă de cancer genito-mamar. Aproape o treime dintre ele pierd lupta cu această boală. Fiecare dintre ele este o pierdere dureroasă. Cu toate acestea, există speranță. Prin screening, diagnostic timpuriu, medicină personalizată și suport psiho-emoțional putem reduce incidența și rata mortalității cancerelor genito-mamare”, spune Cătălina Dinu, Președintele Asociației „Împreună pentru Viață”.
Canapeaua ROZ este un eveniment organizat de Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet), Asociația „Sănătate pentru Comunitate” și Asociația „Împreună pentru Viață”, cu sprijinul Companiei Naționale Aeroporturi București, în perioada 25-28 octombrie, în intervalul 14:00 – 17:00.