Pacienţii din Vâlcea depistaţi cu virusul hepatitic B şi C prin proiectul LIVE(RO)2-SUD pot primi, marţi, consultanţă şi îndrumare specializată la Centrul de Permanenţă Ostroveni din Râmnic, unde va ajunge Caravana de Stadializare.

Iniţiatorii acţiunii de testare gratuită – Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida – A.R.A.S., printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 – au transmis că la caravană vor fi prezenţi medici gastroenterologi, asistenţi medicali şi consultanţi din cadrul celor două instituţii partenere, care timp de şase ore, în intervalul orar 10,00 – 16,00, îi vor ajuta pe cei descoperiţi pozitiv la infecţia cu virusuri hepatitice în cabinetele medicilor de familie să îşi continue investigaţiile şi să urmeze tratamentul corespunzător.

Proiectul LIVE(RO)2-SUD s-a desfăşurat în Vâlcea în perioada ianuarie-iulie prin intermediul a 32 de cabinete de medicină de familie din tot judeţul, în cele şase luni fiind depistate pozitiv la infecţia cu virusuri hepatitice B sau C aproape 400 de persoane, prevalenţa generală fiind de 2,44%, printre cele mai ridicate din Oltenia.

În total, în judeţul Vâlcea s-au testat în cadrul acestui proiect peste 15.000 de persoane, cele mai multe, peste 10.000, fiind din mediul rural, în timp ce vârsta celor mai multe dintre persoanele depistate pozitiv este între 25 şi 54 de ani, însă şi la segmentul de vârstă de peste 54 de ani prevalenţa este destul de ridicată.

Persoanele depistate ca fiind infectate vor intra într-un program derulat la Institutul Clinic Fundeni şi la Spitalul Universitar Craiova şi vor beneficia în lunile următoare de tratamentul adecvat pentru aceste afecţiuni. AGERPRES