Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, susţine că pacienţii îşi pot găsi speranţă în sistemul de sănătate românesc, fapt demonstrat prin sutele de proceduri de transplant realizate anual în instituţia pe care o reprezintă.
“Profilul spitalului nostru este legat în majoritate de transplant – hepatic, renal, medular. Este o zi importantă pentru că toate aceste lucruri se fac cu eforturi mari, cu suferinţă şi despre lucrurile frumoase se vorbeşte puţin, pentru că faptele bune sunt făcute de oameni frumoşi şi oameni modeşti, iar acei oameni nu vor şi nu ştiu să vorbească despre ce fac ei. Vorbim de mii de cereri şi sute, multe sute de proceduri de transplant pe an. Sunt cifre record care sunt comparabile cu orice statistică internaţională. Rezultatele sunt spectaculoase, mai ales că se fac aproape toate procedurile de transplant şi că rezultatele arată că suntem performanţi, arată că pacienţii români îşi pot găsi speranţă în sistemul de sănătate românesc”, a declarat medicul.
Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, spune că românii, deşi sunt dornici să doneze, nu beneficiază de o informare adecvată. “Am constatat că, indiferent de vârstă, în proporţie de 80% sunt dornici să doneze. Doar că nu ştiu cum să procedeze, nu ştiu ce înseamnă, chiar şi oameni cu pregătire superioară. De aceea, noi punem un accent foarte mare pe informare”, a afirmat Gheorghe Tache.
Dumitru Danieliuc, tatăl unui adolescent de 16 ani care a suferit un accident şi ale cărui organe transplantate au salvat viaţa a cinci persoane, îndeamnă românii să doneze. “Să se gândească în primul rând la cel drag care stă la patul lui plângând şi e conştient el ca părinte sau ca persoană dragă că acea persoană dragă într-un timp scurt se va duce. Şi să se gândească, dacă ia o astfel de hotărâre, peste câţiva ani va simţi că persoana aceea dragă nu a intrat în mormânt de tot. O parte încă trăieşte şi o parte încă îl vede şi îl visează în continuare. Şi eu nu dau sugestii ce să facă asemenea persoane. Să facă ce simt atunci în suflet. Iar cei care au beneficiat de aceste organe niciodată să nu uite şi să pună o lumânare, când simte sufletul lor unde trebuie pusă: la geam, în casă, la biserică, să se închine pentru acei oameni”, a spus părintele.
Sâmbătă, peste 100 de pacienţi, cadre medicale, membri ai societăţii civile au participat la cea de-a cincea serie de evenimente dedicate Zilei donatorului de organe, organizate de Asociaţia Transplantaţilor din România.
Deschiderea acţiunii a avut loc la Spitalul “Sf. Maria” din Bucureşti, fiind urmată de o cursă cu bicicleta sau motocicleta pe traseul bd. Ion Mihalache (Spitalul “Sf. Maria”) – Piaţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – bd. Ştefan cel Mare – zona Bucur Obor – şos. Colentina – str. Sportului – I. C. Fundeni. Pe traseu, au fost distribuite materiale informative privind donarea de organe şi înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor de Organe.
O slujbă de pomenire în memoria persoanelor ale căror organe au fost donate pentru transplantare a fost oficiată la Biserica institutului, care poartă hramul “Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, de preotul iconom stavrofor Horia Nicolae Prioteasa.
Potrivit Asociaţiei Transplantaţilor din România, în perioada 2014 – 2018, 1.146 de familii au acceptat prelevarea de organe de la cei aflaţi în moarte cerebrală. AGERPRES