Registru Naţional de Implant Cohlear reprezintă o urgenţă absolută, a declarat consilierul premierului Carmen Orban, la o conferinţă de specialitate.

„Registru Naţional de Implant Cohlear este o urgenţă absolută. (…) Pentru noi asigurarea calităţii vieţii pacientului trebuie să reprezinte o prioritate absolută. În cazul hipoacuziei depistarea chiar din prima lună de viaţă fie prin realizarea screening-ului auzului la nou-născut şi accesul la examenul cohlear înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor care suferă de această afecţiune. În acest domeniu medical au fost făcuţi paşi importanţi începând cu anul 2015, au fost multe progrese”, a spus Orban.

Potrivit acesteia, un sistem de sănătate sustenabil are în centrul său prevenţia, iar screening-ul auzului la nou-născuţi este o metodă prin care se poate depista hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă.

„De asemenea, investiţia în tehnologia auditivă îmbunătăţeşte viaţa pacientului, contribuie la recuperarea pacientului şi duce la utilizarea redusă a serviciilor medicale şi sociale. Susţin demersurile pacienţilor şi medicilor privind necesitatea unui registru naţional care va fi util şi prin bugetarea corespunzătoare, mai corectă, exactă a programului de sănătate în funcţie de numărul de pacienţi. Am încredere că Guvernul României va continua politica de schimbare a sistemului sanitar pentru şi în interesul pacienţilor”, a afirmat medicul. AGERPRES