Carmen Orban, consilierul premierului Marcel Ciolacu, a declarat că există spitale în ţară care nu pot oferi servicii medicale „corecte” şi a susţinut că este nevoie de o reformă în sănătate.

„Sunt spitale care oferă servicii medicale corecte şi îşi depăşesc contractul cu casa, sunt spitale care oferă o performanţă absolută, dar sunt şi spitale care nu pot oferi servicii corecte. Orice manager din ţara asta dacă se confruntă cu o lipsă majoră de finanţare nu poate să facă performanţă. (…) Este clar că este nevoie de o reformă în sănătate. Cred că dacă facem o mapare corectă a tuturor spitalelor din ţara aceasta şi dacă am fi oneşti unii cu alţii şi am vedea în mod cert şi concret fiecare spital ce servicii medicale poate oferi”, a spus consilierul la Conferinţa „Pria Financing the Healthcare System in Romania”.

Carmen Orban a afirmat că există spitale care au în structură secţii de neurochirurgie sau secţii de ginecologie, dar nu au decât un ginecolog sau un neurochirurg.

De asemenea, medicul a spus că sunt spitale care au în structură multe secţii chirurgicale, dar în ATI nu au niciun medic angajat. „Acele spitale nu pot servi, conform contractului cu Casa (CNAS – n.r), servicii medicale corecte. Ca atare, nimeni nu vorbeşte de închidere de spitale şi eu cred că avem nevoie de toate spitalele din ţară pentru că avem nevoie de o mai bună administrare şi o reorganizare. Avem nevoie de centre de permanenţă, avem nevoie de paturi de paleaţie, avem nevoie de foarte multe servicii medicale care sunt complet insuficiente în spitalele actuale. Pentru că spitalele universitare şi spitalele mari, regionale duc greul, sunt deja supraaglomerate şi atunci este o discrepanţă foarte mare. (…) Spitalul Universitar din Craiova trimite în mod frecvent către multe spitale universitare. Nu cred că Craiova nu are servicii medicale la fel ca aceste spitale şi nu cred că ei nu îţi încasează banii de la Casă. Spitale precum Fundeni sau alte spitale depăşesc contractul cu Casa”, a arătat Orban.

Potrivit acesteia, mediul privat ar putea să vină cu fonduri private şi să ofere infrastructura lui pentru servicii de care statul are nevoie.

„Cred că trebui să regândim şi ar trebui să profităm şi de medicul privat şi ar trebui să avem un echilibru în toate. (…) Cred că mediul privat este un mediu pe care ne putem baza ca şi colaborare, nicidecum ca şi competiţie. (…) Mediul privat poate fi un mediu care să vină cu fonduri absolut private şi să ofere infrastructura lui pentru servicii de care statul are nevoie pentru că există foarte multe servicii medicale deficitare în ţara noastră. Vorbim de stroke. Câte cazuri de AVC credeţi că există nerezolvate în ţara noastră? Nenumărate. Pentru că nu ajung la timp în spitale care pot oferi un tratament corect, că marea majoritate fac tromboliză, dar pacientul cu AVC poate să aibă nevoie de trombectomie. Câte spitale din ţară oferă în timp real trombectomie pentru pacientul cu AVC care are nevoie de trombectomie? Foarte puţine”, a mai spus Carmen Orban. AGERPRES