Medicina de familie trebuie debirocratizată, iar medicul de familie nu trebuie să fie perceput doar ca un „dispecer” al sistemului de sănătate, rolul acestuia fiind „esenţial”, a evidenţiat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană.

Ea a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicinei de Familie.

„Medicina de familie nu trebuie percepută doar ca o specialitate încărcată birocratic, în care medicul de familie este, de multe ori, doar un ‘dispecer’ al sistemului de sănătate. Medicul de familie este un pilon important al domeniului sănătăţii, iar buna funcţionare a acestui sistem depinde de rolul şi de modul în care responsabilizăm, legiferăm, întărim şi remunerăm corect medicina de familie. (…) Este necesară o mai mare recunoaştere a importanţei medicilor de familie în cadrul sistemului de sănătate ce trebuie realizată prin politici publice, precum şi o alocare corespunzătoare a resurselor, dar şi implementarea unor soluţii astfel încât să avem, uniformizat, pentru toate familiile din ţară, medici de familie”, a declarat Poiană.

Potrivit preşedintelui CMMB, medicul de familie are un rol „vital” în promovarea sănătăţii, una dintre principalele direcţii ale medicinei de familie este aceea de a fi „în prima linie” de asistenţă medicală.

„Un alt aspect important al medicinei de familie este relaţia de încredere pe care medicii o dezvoltă cu pacienţii lor. Prin cunoaşterea detaliată a istoricului medical al fiecărui pacient şi a contextului familial, medicii de familie pot oferi îngrijire personalizată şi continuă. Această relaţie de lungă durată şi înţelegerea profundă a nevoilor pacientului contribuie la creşterea calităţii asistenţei medicale şi la îmbunătăţirea rezultatelor clinice. Deci, da, avem nevoie de medicina de familie, avem nevoie de interes pentru ocuparea locurilor la rezidenţiat în medicina de familie”, a completat Cătălina Poiană.

Ziua Internaţională a Medicului de Familie – 19 mai – a fost stabilită de Organizaţia Mondială a Medicilor de Familie în anul 2010. AGERPRES