Aceeași factori de risc care contribuie la transformarea bolilor de inimă în principala cauză de deces la nivel mondial influențează, de asemenea, prevalența globală în creștere a bolilor cerebrale, inclusiv AVC-ul, boala Alzheimer și demența, conform Actualizării din 2022 a Statisticilor privind Bolile de Inimă și Accident Vascular Cerebral a Asociației Americane a Inimii, publicată recent în cunoscutul jurnal al Asociației, Circulation. Specialiștii spun că menținerea unei greutăți sănătoase, gestionarea tensiunii arteriale și respectarea altor comportamente de viață sănătoase pentru inimă pot susține, de asemenea, o bună sănătate a creierului.
Sănătatea optimă a creierului include capacitatea funcțională de a îndeplini toate sarcinile diverse pentru care creierul este responsabil, inclusiv mișcarea, percepția, învățarea și memoria, comunicarea, rezolvarea problemelor, judecata, luarea deciziilor și emoția. Declinul cognitiv și demența sunt adesea observate în urma accidentului vascular cerebral și a bolilor cerebrovasculare și indică un declin al sănătății creierului. În schimb, studiile arată că menținerea sănătății vasculare este asociată cu o îmbătrânire sănătoasă și cu menținerea funcției cognitive.
Rata globală de deces din cauza bolii Alzheimer și a altor demențe crește considerabil, chiar mai mult decât rata decesului prin boli de inimă:
- La nivel global, peste 54 de milioane de oameni au avut boala Alzheimer și alte demențe în 2020, adică o creștere de 37% față de 2010 și o creștere de 144% în ultimii 30 de ani (1990-2020).
- Peste 1,89 milioane de decese au fost atribuite bolii Alzheimer și altor demențe la nivel mondial în 2020, comparativ cu aproape 9 milioane de decese din cauza bolilor de inimă.
- Decesele globale cauzate de boala Alzheimer și alte demențe au crescut cu peste 44% din 2010 până în 2020, comparativ cu o creștere de 21% a deceselor cauzate de boli de inimă.
- Decesele cauzate de boala Alzheimer și alte demențe au crescut cu 184% în ultimii 30 de ani (1990-2020), comparativ cu o creștere de 66% a deceselor cauzate de boli de inimă în același timp.
„Rata globală a bolilor cerebrale depășește rapid bolile de inimă. Rata deceselor din cauza bolii Alzheimer și a altor demențe a crescut de peste două ori mai mult în ultimul deceniu în comparație cu rata deceselor din cauza bolilor de inimă și acesta este un lucru pe care trebuie să-l abordăm.”, a spus Mitchell SV Elkind, fostul președinte al Asociației Americane a Inimii, profesor de neurologie și epidemiologie la Columbia University și neurolog la New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center, New York. „Învățăm mai multe despre modul în care unele tipuri de demență sunt legate de îmbătrânire și despre cum unele tipuri se datorează sănătății vasculare precare. Multe studii arată că aceleași comportamente de stil de viață sănătos care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii unei persoane pot, de asemenea, păstra sau chiar pot îmbunătăți sănătatea creierului. Devine din ce în ce mai evident faptul că reducerea factorilor de risc pentru bolile vasculare poate face o diferență reală în a ajuta oamenii să trăiască o viață mai lungă, mai sănătoasă, fără boli de inimă și boli ale creierului.”
Actualizarea statistică din 2022 evidențiază unele dintre aceste cercetări:
- Într-o meta-analiză a 139 de studii, persoanele cu hipertensiune arterială la mijlocul vârstei aveau șanse de cinci ori mai mari să sufere de afectare a cogniției globale și de aproximativ două ori mai multe șanse de a experimenta funcția executivă redusă, demență și boala Alzheimer.
- Aproape jumătate dintre adulții (47% sau 121,5 milioane) din SUA au tensiune arterială crescută, pe baza datelor din 2015 până în 2018.
- Într-o meta-analiză a studiilor longitudinale cu până la 42 de ani de urmărire, persoanele cu obezitate au avut un risc de trei ori mai mare de demență.
- Fumatul curent a fost asociat cu un risc crescut cu 30%-40% de demență, boala Alzheimer și demență vasculară, pe baza unei meta-analize a 37 de studii prospective.
Având boli cardiovasculare, de asemenea, crește șansele de a dezvolta boli ale creierului:
- Într-o meta-analiză a patru studii longitudinale, riscul de demență asociat cu insuficiența cardiacă a fost de aproape două ori.
- În studiul neurocognitiv ARIC (12.515 participanți, vârsta medie de 57 de ani, 24% participanți de culoare, 56% femei), fibrilația atrială a fost asociată cu declin cognitiv mai mare și demență peste 20 de ani.
- O meta-analiză a 10 studii prospective (inclusiv 24.801 de participanți) a constatat că boala coronariană a fost asociată cu un risc crescut cu 40% de rezultate cognitive slabe, inclusiv demență, tulburări cognitive sau declin cognitiv.
„Ca și bolile cardiovasculare, boala Alzheimer, demența și alte afecțiuni cognitive reprezintă o povară emoțională și economică uriașă pe tot globul”, a spus Connie W. Tsao, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School și cardiolog de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston. „Acest nou capitol despre sănătatea creierului a fost unul esențial de adăugat. Datele pe care le-am colectat scot la lumină corelațiile puternice dintre sănătatea inimii și sănătatea creierului și fac o poveste ușor de spus, ceea ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier.”
În ultimii câțiva ani, Asociația Americană a Inimii a investit peste 46 de milioane de dolari în finanțare pentru cercetarea axată pe sănătatea creierului. Într-o colaborare de 43 de milioane de dolari cu grupul Paul G. Allen Frontiers, Asociația finanțează trei proiecte care sunt acum în curs de desfășurare pentru a găsi modalități inovatoare de a înțelege și de a îmbunătăți sănătatea creierului și știința tulburărilor cognitive. Un grant de 3,3 milioane USD în colaborare cu filantropul global și vizionarul tehnologic Bill Gates se angajează să promoveze baza de dovezi științifice legate de sănătatea creierului și demența. Proiectul sprijină un nou centru de cercetare în domeniul sănătății creierului și al tehnologiei demenței la Universitatea din Boston. În plus, va sprijini schimbul global de date de cercetare pentru a ajuta oamenii de știință din întreaga lume să lucreze în mod colectiv în accelerarea noilor descoperiri legate de sănătatea inimii și a creierului, inclusiv detectarea precoce și tratamentul bolii Alzheimer și a demențelor asociate.
„Avansarea științei creierului prin cercetări inovatoare îi va ajuta pe oamenii de știință să arunce o lumină nouă asupra cauzelor și factorilor care contribuie la tulburările cognitive și la demență, în special în ceea ce privește sănătatea inimii și cea vasculară. Acesta este un pas important în angajamentul continuu al Asociației de a înțelege mai bine cum vârsta creierului nostru și modul în care sănătatea vasculară influențează sănătatea creierului și bunăstarea generală”, a spus Elkind, membru al comitetului de redactare a actualizării statistice. „În plus, este esențial, ca societate și ca indivizi, să înțelegem și să facem schimbările necesare pentru a îmbunătăți rezultatele asupra sănătății din cauza bolilor cerebrale și, mai important, să le prevenim de la început”.
Alături de noi informații despre sănătatea creierului, Actualizarea statistică din 2022 oferă cele mai recente date disponibile despre factorii cheie legați de bolile de inimă și accidentul vascular cerebral:
- În medie, cineva moare din cauza bolilor cardiovasculare (CVD) la fiecare 36 de secunde în SUA. Există 2.396 de decese din cauza BCV în fiecare zi, pe baza datelor din 2019.
- În medie, cineva din SUA are un accident vascular cerebral la fiecare 40 de secunde. Există aproximativ 795.000 de accidente vasculare cerebrale noi sau recurente în fiecare an, pe baza datelor din 1999.
- În medie, cineva moare din cauza unui accident vascular cerebral la fiecare 3 minute și 30 de secunde în SUA. Există aproximativ 411 decese din cauza accidentului vascular cerebral în fiecare zi, pe baza datelor din 2019.
- Aproximativ 1 din 4 (24%) adulți din SUA au raportat că au realizat activități adecvate de aerobic și de întărire a mușchilor în timpul liber, pentru a îndeplini recomandările privind activitatea fizică, pe baza datelor din 2018.
- 1 din 7 bărbați adulți și 1 din 8 femei adulte din SUA sunt fumători actuali, pe baza datelor din 2019.
Urmărirea acestor tendințe este unul dintre motivele pentru care Asociația Americană a Inimii publică anual actualizarea statistică definitivă, oferind o resursă cuprinzătoare cu cele mai actuale date, descoperiri științifice relevante și evaluarea impactului bolilor cardiovasculare la nivel național și global. Datele din S.U.A. sunt adunate în colaborare cu National Institutes of Health și alte agenții guvernamentale, în timp ce tendințele globale sunt furnizate de Studiul Global Burden of Disease de la Institutul Health Metrics and Evaluation de la Universitatea din Washington.
Actualizarea anuală reprezintă o compilație a celor mai noi și mai relevante statistici privind bolile de inimă, AVC-ul și factorii de risc care influențează sănătatea cardiovasculară. Acesta urmărește tendințele legate de sănătatea cardiovasculară ideală, determinanții sociali ai sănătății, sănătatea cardiovasculară globală, genetica sănătății cardiovasculare și costurile de îngrijire a sănătății. Tsao a subliniat importanța acestei supravegheri ca o resursă critică pentru publicul neprofesionist, decidenții politici, profesioniștii mass-media, clinicienii, administratorii de asistență medicală, cercetătorii, susținătorii sănătății și alții care caută cele mai bune date disponibile despre acești factori și condiții.
Această actualizare statistică a fost pregătită de un grup de scris voluntar în numele Comitetului pentru Statistică al Consiliului pentru Epidemiologie și Prevenție și al Subcomitetul pentru Statistică AVC ale Asociației Americane a Inimii.
Sursa: medicalxpress.com