Direcția de Sănătate Publică a municipiului București a demarat o anchetă epidemiologică la un centru de dializă privat, după ce pe 24 martie, la unul din punctele de lucru, 9 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID 19.

Mai mult, DSPM București a verificat modul de funcționare și acreditare al celor 6 puncte de lucru ale centrului. Inspectorii sanitari au hotărât suspendarea activității Centrului de dializă -spitalizare de zi până la remedierea deficiențelor constatate. Astfel, s-a constatat că unitatea nu respectă structura funcțională autorizată referitoare la numărul de paturi și că nu au fost instituite măsuri pentru limitarea/prevenirea infectării cu COVID 19.

În acest context, Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, atrage atenția asupra măsurilor de siguranță pe care trebuie să le respecte atât persoanele dializate, cât și personalul medical din centrele de dializă. ”Persoanele dializate trebuie să respecte cu strictețe toate recomandările făcute de autorități cu privire la propria protecție și măsurile de igienă. Să stea în casă, dar să aibă grijă și cu membrii familiei, să se protejeze și față de aceștia, dar mai ales când merg la dializă. Asta presupune ca fiecare să aibă cel puțin acea mască de protecție pe față, mănuși în mâini. La centrele de dializă trebuie să existe niște informări elementare de protecție a pacienților. În vestiarele în care se schimbă de hainele de acasă să nu fie mai mult de două persoane și să nu stea la o distanță mică o persoană față de cealaltă. Orice persoană dializată care are o formă, chiar ușoară, de răceală, trebuie să fie izolată de restul grupului de dializă, astfel încât siguranța celorlalți să nu fie afectată. La fiecare tură de pacienți dializați trebuie să fie măsuri stricte de igienă; la paturile de dializă, să fie dezinfectată toată partea metalică cu care pacientul ia contact, astfel încât să nu se poată transmite vreun microb de la persoana dinainte. Regulile de igienă într-un centru de dializă sunt esențiale”, explică Gheorghe Tache.

Articolul integral este disponibil pe: www.bolirenale.scoalapacientilor.ro.