Asociația Sus Inima va inaugura, în luna iunie 2023, un centru de suport oncologic la București, a treia astfel de unitate din România. Scopul acestor centre este de a sprijini persoanele cu diagnostic oncologic, punându-le la dispoziție, în mod gratuit, navigatori oncologici, psihoterapie unu la unu, second opinion, terapie prin artă, asistenți sociali, oportunități de socializare.

Activitatea Centrelor de Suport Oncologic Sus Inima este orientată în două direcții. Pe de o parte, oferă oricărei persoane cu diagnostic oncologic un loc în care să vină, fără programare, în intervalul orar 09:30-15:30, și să socializeze sau să-și petreacă timpul într-un loc plăcut și sigur. Pe de altă parte, în urma unei programări prealabile, beneficiază, în mod gratuit, de sprijin dedicat din partea navigatorilor oncologici, din partea grupului de suport, din partea medicului nutriționist și a asistenților sociali. De asemenea, au la dispoziție sesiuni de terapie prin artă și se pot bucura de socializare. Punem un foarte mare accent pe calitatea serviciilor, a specialiștilor cu care lucrăm și a spațiului. Scopul nostru este să sprijinim persoanele cu diagnostic oncologic, să le asigurăm tot confortul necesar și lucrăm inclusiv cu familiile și prietenii lor”, spune Carmen Chindriș, directorul executiv al asociației.

Centrul de Suport Oncologic Sus Inima din București, în prezent în curs de amenajare, este al treilea din România după cele existente deja la Sibiu, inaugurat în anul 2019 și ale cărui servicii au fost extinse în acest an și în Timișoara, deschis în luna martie 2023.

Centrul este situat la patru minute de Casa Sus Inima București, inaugurată în noiembrie 2020, situată pe strada Luigi Cazzavillan din sectorul 1 și în care sunt cazate, în mod gratuit, persoane cu diagnostic oncologic care fac radioterapie și nu au unde să locuiască pe perioada tratamentului. Prima Casă Sus Inima a fost inaugurată în anul 2019 la Sibiu.

În anul 2022, Asociația Sus Inima a oferit, în cele două Case Sus Inima și prin Centrele de Suport Oncologic, 4.385 de nopți de cazare persoanelor cu diagnostic oncologic care fac radioterapie, 3.212 mese calde, 1.429 de sesiuni de terapie unu la unu, 64 de grupuri de suport, 24 de sesiuni de art-terapie, 30 de planuri de nutriție, 48 de cazuri de second opinion; a îndrumat 660 de persoane prin navigator oncologic și a sprijinit 17 persoane persoane îndrumate de către navigatorul oncologic prin acoperirea costurilor intervențiilor chirurgicale și tratamentelor specializate în afara României.

Modalități de sprijin

Centrul de Suport Oncologic Sus Inima din București este în prezent în plină amenajare, investițiile încă necesare finalizării, inclusiv mobilării, ridicându-se la suma de 7.000 de euro.

Activitatea Asociației Sus Inima poate fi sprijinită prin donație unică (plata prin card sau Paypal), donație recurentă (plata prin card sau Paypal), sponsorizare directă, redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, donații de 2 euro pe lună prin SMS la 8844, cu textul „SPRIJIN”. Toate detaliile despre modalitățile de sprijin sunt disponibile pe www.susinima.eu.