Recent, a fost lansată o nouă soluție din Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000. Aceasta se numește CentrulDeSanatate.info și este o platformă care explică problemele de sănătate pe înțelesul tuturor.

Pe scurt, platforma www.CentrulDeSanatate.info explică problemele de sănătate pe înțelesul oamenilor, fiind inspirată de platforma dezvoltată de Center for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA (echivalentul Institutului Național de Sănătate Publică) pentru educația sanitară a populației. Soluția digitală este creată și validată de Code for Romania cu experți în domeniu, fiind dezvoltată în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, cu implicarea Comisiei Medicilor Rezidenți și cu susținerea Endava.

În România, accesul la servicii medicale depinde în mare măsură de mediul în care se află pacientul. În fața unei întrebări simple precum „Mă doare. Ce fac?”, deseori oamenii își formulează singuri răspunsuri, în baza propriei evaluări, arată raportul Acces la servicii de sănătate, lansat de Code for Romania în 2022, în urma unei ample cercetări.

Românii întâmpină dificultăți în accesarea corectă a sistemului și se confruntă adesea cu probleme în a identifica soluții, instituții, specialiști sau informații pentru problemele lor de sănătate. Lipsa de centralizare a informațiilor generează dificultăți de acces, iar în condițiile în care o persoană nu dispune de o înțelegere minimă a domeniului, este dificil să obțină ajutor.

Importanța informării publicului și a asistenței medicale primare este astfel crucială și, în multe situații, poate preveni evoluția problemelor de sănătate către stadii critice.

www.CentrulDeSanatate.info reprezintă un efort deosebit de complex de a educa populația în domeniul sănătății, oferind claritate și înțelegere în privința acestor subiecte. Soluția cuprinde articole și explicații ușor de înțeles despre boli și afecțiuni generale privind sănătatea populației, dar și instrucțiuni pentru situații deosebite. Prin intermediul resurselor interactive și a conținutului adaptat, proiectul încurajează o înțelegere profundă a problemelor de sănătate, promovând practici preventive și un stil de viață sănătos.

Ce găsești pe www.CentrulDeSanatate.info:

  • O secțiune explicativă a bolilor și afecțiunilor generale, boli cu transmitere sexuală, cancer, diabet, gripă etc.;

  • O colecție de articole pe înțelesul tuturor despre cum să ai grijă de sănătatea ta și a celor apropiați;

  • O secțiune pentru urgențe cu informații, îndrumări și acțiuni pe care le poți face în situația unor calamități – dezastre naturale, condiții meteorologice severe sau alte situații de urgență.

„Educația sanitară nu este doar despre a cunoaște boala, ci și despre a înțelege sănătatea. Pe www.CentrulDeSanatate.info ne propunem să transformăm complexitatea informațiilor medicale într-un dialog clar și accesibil, pentru ca fiecare cetățean să poată face alegeri informate în privința sănătății sale. Sănătatea este un drept, dar și o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții, și misiunea noastră este de a face acest drept o realitate pentru fiecare român, oricine ar fi și oriunde s-ar afla. Astfel, este asigurat accesul rapid la informații despre boli, simptome și îndrumări specifice. Platforma este un pas către echilibrarea inegalităților geografice și un sprijin pentru asistența medicală primară, contribuind la reducerea riscului și la îmbunătățirea calității vieții pentru populație. www.CentrulDeSanatate.info este o altă soluție prin care ne aducem aportul pentru sănătatea publică în România și pe care o punem în mod gratuit la dispoziția cetățenilor”, arată Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania.

„În calitate de organizație profesională națională, susținem accesul la informația medicală de specialitate, într-o formă care să sprijine atât eforturile de educare, de prevenire sau de gestiune a bolii în rândul populației, cât și comunicarea constructivă și relația de încredere între medic și pacient”, precizează prof. univ. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România.