Boala cronică de rinichi afectează unul din nouă adulți la nivel global, iar incidența insuficienței renale crește în mod constant în întreaga lume. Capacitatea de a crește țesut renal funcțional într-un laborator ar putea ajuta la accelerarea tratamentelor medicale pentru bolile renale și la restabilirea funcției renale.

Rinichiul uman se formează ca urmare a două blocuri de construcție – mezenchimul metanefric și mugure ureter. În urmă cu 7 ani, laboratorul doctorului Joseph Bonventre a generat din celule stem umane, primul bloc de construcție – mezenchimul metanefric – care rezultă în mai multe componente ale rinichiului.

Același laborator a dezvoltat acum o metodă extrem de eficientă pentru a genera al doilea bloc de construcție (mugurul ureteric), care se maturizează în sistemul de filtrare a rinichilor. Mai mult, ei au demonstrat caracteristici ale interacțiunii dintre celulele acestor două blocuri de construcție, reproducând aspecte ale interacțiunii care apar în mod normal atunci când rinichiul se dezvoltă.

În plus, pentru prima dată, laboratorul Bonventre a dezvoltat linii celulare umane, atât pe cele celulare principale, cât și pe cele intercalate, care alcătuiesc ultima componentă a procesării urinei. Cercetarea ar putea ajuta cercetătorii să testeze noi terapii pentru tratarea afecțiunilor renale, care afectează sistemul de colectare. Acestea includ multe anomalii congenitale ale rinichilor și ale tractului urinar, inclusiv boala polichistică renală, una dintre cele mai frecvente boli genetice.

”Am dezvoltat o modalitate extrem de eficientă de a genera o componentă cheie a țesutului renal, responsabilă pentru menținerea multor substanțe chimice ale sângelui și care prezintă importanță critică în dezvoltarea rinichilor. În plus, am creat celule renale umane care pot fi folosite pentru a promova noi medicamente, pentru a ajuta la investigarea afecțiunilor genetice și dobândite și pentru a înțelege mai bine modul în care se dezvoltă rinichiul și controlează echilibrul metabolic în organism. În cele din urmă, având capacitatea de a genera acum ambele componente responsabile pentru realizarea țesutului renal funcțional, această lucrare reprezintă un pas major în încercarea de a înlocui funcția renală la pacienții cu insuficiență renală sau poate, pe viitor, să genereze un rinichi într-un vas Petri”, susține dr. Joseph Bonventre.

 

Sursă: News-Medical.net