Recent, preşedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare prin care a conferit Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler mai multor ONG-uri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntariatului.

Printre Asociațiile decorate pentru activitatea neobosită în sprijinul celor aflaţi în nevoie, pentru altruismul, dedicarea şi preocuparea permanentă manifestate în promovarea valorilor şi principiilor de solidaritate socială se numără și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

“Ne bucură și ne onorează această recunoaștere a activității de promovare și apărare a drepturilor pacienților depusă de noi”, a declarat pentru MedicalManager.ro Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Dintre realizările importante ale FABC din ultimii ani, acesta a amintit procesele cu statul român, pentru obținerea de tratamente inovative pentru pacienții fără alternativă terapeutică, care au făcut diferența dintre viață și moarte, precum și realizarea Planului Național de combatere și control al cancerului.

“Trebuie, de asemenea, menționate campaniile din mediul rural de informare, educare, testare și screening, organizarea de conferințe pentru pacienți, precum și campaniile de informare și educare în școli, gimnazii și instituții publice”, adaugă președintele FABC.

În ceea ce privește proiectele cele mai importante avute în vedere pentru anul 2023, printre acestea se numără scrierea și implementarea normelor Planului Național de combatere și control al cancerului și obținerea decontării chirurgiei oncologice atât în sistemul de stat, cât și în cel privat, la fel ca și în cazul celorlalte tratamente (chimioterapie și radioterapie).

“Ne dorim, de asemenea, repetarea campaniilor din mediul rural, organizarea de conferințe educativ – informative în rândul populației și a pacienților și nu în ultimul rând să avem în continuare un important cuvânt de spus în ceea ce privește îmbunătățirea legislației în sistemul de sănătate”, a conchis Cezar Irimia.