Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cere de mai bine 20 de ani un Plan Național de Cancer. “Este o rușine pentru România să ne vedem pe primul loc la mortalitate și pe ultimul loc la finanțare și strategii. Ar trebui cumva să schimbăm acest clasament rușinos. Sistemul trebuie regândit ca finanțare, dar cum să faci asta dacă nu ai un plan de cancer”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în cadrul dezbaterii “Cancer Survivor 360”, organizată de redacția 360medical.ro.

Una dintre temele abordate la acest eveniment a fost cea legată de existența unui Plan Național de Cancer, de felul în care un astfel de Plan poate crește procentul de supraviețuire astfel încât afecțiunile oncologice să devină boli cronice, dar și despre  modul în care influențează tratamentele și managementul bolii supraviețuirea pacienților români.

,,Planul Națonal de Cancer ni-l dorim și-l cerem încă din 2001, anul acesta s-a conturat în sfârșit cu sprijinul Administrației Prezidențiale și sperăm ca până în toamnă acest Plan să fie aprobat și pus în practică, deoarece lipsa acestui Plan de-a lungul anilor și mai ales în anul pandemic 2020 a creat o degringoladă în viața pacienților cu cancer din România”, a precizat Cezar Irimia.

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro