Conform ultimelor cercetări, o treime din populația din România este supraponderală iar 15% dintre români suferă de obezitate morbidă. Obezitatea este asociată unui număr alarmant de comorbidități, are o rată crescută de mortalitate și presupune costuri ridicate medicale.

Obezitatea morbidă este una dintre cele mai severe forme de obezitate. În această etapă vă puteți simți prizonierul kilogramelor în plus. Observați cum kilogramele se depun iar situația scapă de sub control. Obezitatea nu mai este considerată o problemă de natură cosmetică produsă de supraalimentare și lipsa controlului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ajuns la concluzia că obezitatea este o boală progresivă ce rezultă din combinarea mai multor factori de mediu și genetici.

Poate că ați încercat numeroase diete, pastile minune și diverse metode de slăbit, dar rezultatul este mereu același: kilogramele se întorc și cel mai frecvent se mai adaugă și altele in plus. Mai multe studii efectuate în acest domeniu au demonstrat că pierderea în greutate obținută prin diverse terapii, regimuri alimentare, exerciții fizice sau alte programe sau produse comerciale nu poate fi susținută în timp de către cei care se confrunta cu o astfel de afecțiune.

Eficiență dovedită, costuri medicale reduse dramatic post-operație

Vestea bună este că intervențiile chirurgicale bariatrice sunt foarte eficiente și ajută pacientul să piardă în greutate și să se mențină pe termen lung, datorită faptului că intervenția înlătură anumiți factori care, în cazul dietelor, duc la reîngrășare imediat ce regimul alimentar a fost oprit.

Chirurgia bariatrică este eficientă și din punct de vedere al costului, întrucât pe termen lung ajută la pierderea în greutate, la rezolvarea comorbidităților asociate obezității, în special a diabetului de tip 2 sau Diabetes Mellitus. În plus, studiile recente au relevat faptul că pacienții care suferă o intervenție chirurgicală bariatrică prezintă un risc scăzut de mortalitate pe termen lung.

În general, bypassul gastric de tip Roux-en-Y, gastrectomia longitudinală laparoscopică și gastroplastia cu bandă verticală reglabilă sunt eficiente din punct de vedere al costului în cazul pacienților cu obezitate severă, mai ales pe parcursul a 20 de ani post-intervenție, iar celelalte tipuri de intervenții sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costului asociat, chiar și în cazul obezității moderate. Pe termen lung, se scutesc sume importante pe care familia le-ar plăti dacă persoana alege să trateze comorbiditățile și doar în situații limită, optând pentru tratament medicamentos care devine costisitor după primul an de utilizare. Costurile medicale se reduc dramatic în momentul în care persoana scade în greutate, ajunge la un indice de masă corporală normal, își îmbunătățește calitatea vieții și speranța de viață.

Serviciu complet de chirurgie bariatrică și urmărire post-operatorie a pacientului

La Centrul de Chirurgia Obezității Nord – Grupul Medical Provita din București, echipa de chirurgie bariatrică – având o experiență de peste 3.000 de intervenții reușite de chirurgie metabolică – efectuează toate procedurile bariatrice, intervenții de micșorare stomac (gastric sleeve), bypass gastric, balon gastric, în funcție de specificul cazului și indicația medicului specialist.

Centrul de Chirurgia Obezității Nord – Grupul Medical Provita din București este printre puținele clinici din România unde se efectuează intervențiile Banded gastric sleeve și Banded gastric bypass, care sunt de o importanță deosebită din punct de vedere al recuperării post-operatorii a pacientului, deoarece împiedică îngrășarea ulterioară a acestuia.

Abordarea echipei medicale a Centrului de Chirurgia Obezității Nord – Grupul Medical Provita din București este de a oferi, unic la noi în țară, un serviciu complet de chirurgie bariatrică și urmărire post-operatorie a pacientului, deoarece intervenția chirurgicală, combinată cu un plan adecvat de tratament și monitorizare post-intervenție, poate fi un instrument util ce ajută atât la pierderea în greutate, cât mai ales la o viață sănătoasă și de calitate în continuare și creșterea semnificativă a speranței de viață.