ONG-ul Climb Again deschide primul Centru de terapie prin sport şi antrenament paralimpic pentru copii cu dizabilităţi din România.

Investiţia totală pentru Centrul de terapie va fi de 1,5 milioane euro

ONG-ul care ajută copiii cu dizabilităţi din toată ţara, Climb Again, a terminat prima fază a construcţiei Centrului de terapie prin sport şi antrenament paralimpic de la Gruiu, judeţul Argeş şi a desfăşurat deja primul eveniment în parteneriat cu Comitetul Naţional Paralimpic. Centrul a găzduit o tabără cu 20 de sportivi paralimpici din mai multe discipline: escaladă, tenis de masă, tenis de câmp, tir cu arcul, atletism.

Noul centru sportiv are o suprafaţă totală de 5 hectare, o suprafaţă de joacă şi sport de 5.000 de mp şi este dedicat atât copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale din toată ţara, cât şi comunităţii locale.

‘Va deveni cel mai bun mod de a te antrena pentru Campionatele Mondiale sau Jocurile Paralimpice. Centrul va avea cele mai bune facilităţi care ne pot purta spre performanţă şi când te gândeşti că e doar începutul. Nu mi-am imaginat niciodată că poate exista aşa ceva în România şi pentru sportivii cu dizabilităţi.’, Răzvan Nedu, fost vicecampion mondial.

Centrul de terapie prin sport şi antrenament paralimpic Climb Again este un spaţiu terapeutic şi sportiv destinat diferitelor tipuri de dizabilităţi şi va fi accesibilizat cu indicii vizuale sau auditive pentru copiii hipoacuzici, nevăzători sau cu deficienţe de vedere, cu suprafeţe de joacă şi recuperare multifuncţionale şi polisenzoriale concepute după schema terapiei sportive si căi de acces facile.

Printre atracţiile prevăzute la Centrul Climb Again se numără traseul de aventură pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, care include şi tiroliană accesibilizată pentru scaunul rulant, escaladă, glamping, ture cu caiacul, trasee cu biciclete tandem, simple sau handbikes, tenis de masă, tenis de câmp, sporturi de minge, arte marţiale.

În acest moment pot fi cazaţi 20 de sportivi, urmând ca la finalizarea construcţiei, centrul Climb Again să poată găzdui 100 de copii.

‘Centrul acesta a fost visul nostru încă din primul an de Climb Again când am văzut ce minuni poate face escalada pentru copiii cu dizabilităţi. Escalada este o terapie extrem de eficientă pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, dar oferă şi oportunităţi de socializare şi networking între copii cu nevoi speciale şi copii tipici, acestea fiind baza unei dezvoltări psihice armonioase. încă de atunci ne-am imaginat un spaţiu în care să putem să ducem mai departe misiunea noastră. Este un centru în care sportivii cu dizabilităţi se pot antrena în cele mai bune condiţii pentru a putea, la un moment dat, să ne aducă şi medalii olimpice. De asemenea este un Centru în care copii şi tinerii cu dizabilităţi vor fi susţinuţi prin toate activităţile care se desfăşoară să-şi descopere potenţialul maxim şi să aibă o viaţă independentă. Le mulţumim partenerilor care ne-au ajutat până acum să creăm o comunitate incluzivă la Gruiu şi aşteptăm şi alte companii care doresc să susţină cauza noastră. Ne dorim să finalizăm proiectul până în 2025.’, a declarat Claudiu Miu, fondator Climb Again.

Următoarea fază a construcţiei presupune o sală de sport multifuncţională şi mai multe terenuri de sport, iar principalele obiective ale sportivilor care se vor antrena în cadrul Centrului de terapie sportivă şi antrenament paralimpic sunt participarea la Jocurile Paralimpice şi, specific pentru cei care practica escalada, ascensiuni pe cele mai înalte vârfuri din lume, 7Summits.