Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei în credite de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie, a declarat, miercuri, preşedintele CNAS, Adela Cojan.

„De la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei – creditele de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie. (…) De anul trecut din aprilie sunt deja introduse acele riscograme, ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice. Este vorba despre consumul de tutun, nivelele de consum de alcool, unde ne aflăm pe primele locuri faţă de media europeană, comportamentul alimentar cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medicală, nivele de activitate fizică sau consiliere pentru combatarea sedentarismului, comportamentul sexual, care poate să fie legat de apariţia cancerelor genitale, toate acestea fiind de data aceasta elementele cuantificate, validate, evaluate şi decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate la nivelul primului nivel decontat între pacient şi sectorul de sănătate românesc”, a spus Cojan.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul evenimentului „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit acesteia, a crescut şi numărul centrelor de terapie, astfel încât anul trecut în aceste centre au fost trataţi 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000 – 9.000 în urmă cu zece ani.

„Pentru decontarea acestor servicii avem în plan, în viitorul foarte apropiat, introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a arătat reprezentantul CNAS.

Adela Cojan a spus că în urma discuţiilor cu specialiştii este creată deja o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului.

„Ştim cu toţii că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului, aşa cum reiese din profilul de ţară privind cancerul, factorii de risc comportamental au prevalenţă mare în România, fiind necesare eforturi suplimentare de prevenţie, depistare precoce. Screeningul are o acoperire foarte scăzută, cu precădere în rândul persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel de educaţie redus şi al celor care locuiesc în mediul rural”, a spus medicul. AGERPRES