Există o nevoie urgentă de soluții pentru diferențele economice și sociale care se regăsesc în strategiile naționale de tratament a cancerului și care sunt vizibile în cele mai multe țări europene. Preferințele pacienților, tehnologia digitală mobilă, profilarea moleculară și genomică se numără printre subiectele inovatoare de cercetare care conectează pacienții oncologivi la centrele de tratament a cancerului și leagă cercetarea translațională de diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului.

Întrebarea este dacă Europa poate furniza infrastructura complexă necesară pentru o acoperire universală și un acces echitabil la îngrijirea cancerului.

Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC), cea mai importantă organizație de pacienți cu cancer din Europa, are ca rol principal sesizarea nevoilor nesatisfăcute ale pacienților cu cancer, îngrijirii și cercetării cancerului. ECPC este un partener respectat și de încredere în comunitatea oncologică și “vocea” pacienților cu cancer.

Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer consideră că inovația în acest domeniu nu poate să se dezvolte fără implicarea pacientului, motiv pentru care este pe deplin angajată să stimuleze educația și contribuția pacienților la cercetarea cancerului prin participarea activă la diferite programe și resurse educaționale europene de cercetare.

Misiunea asupra cancerului va fi facilitată de o colaborare activă între organizațiile de pacienți și oameni de știință, medici, politicieni și industrie, cu scopul de a identifica întrebările importante de cercetare privind calitatea vieții și problemele sociale pentru pacienții cu cancer de toate vârstele.

Europa a avut un rol important în controlul cancerului. În ultimii 30 de ani, Uniunea Europeană (UE) a lucrat alături de statele sale membre și de diferiți părți interesate pentru a controla boala prin cercetare adecvată și o politică împotriva cancerului. În ciuda progreselor înregistrate în aceste domenii, rămân mai multe nevoi nesatisfăcute, cum ar fi decalajele de cunoștințe dintre rezultatele pacienților și practica clinică, analiza valorii adăugate a inovației pentru pacienți în contextul real, implementarea în timp util a inovației în căile clinice ale cancerului și evaluarea calității îngrijirii cancerului. Implicarea pacientului în deciziile de cercetare și tratament reprezintă o contribuție vitală care poate influența și avea impact asupra avansării managementului și îngrijirii cancerului.

Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer a colaborat cu Comisia Europeană, Parteneriatul european pentru acțiunea împotriva cancerului (EPAAC) și Acțiunea comună pentru controlul cancerului (CanCon), pentru a standardiza abordarea de reducere a cancerului în Europa.

La nivelul Parlamentului European, Declarația Drepturilor Pacientului European cu Cancer a fost lansată în Ziua Mondială a Cancerului 2014 de către European Cancer Concord și ECPC. Acest proiect de lege a fost rezultatul unui parteneriat egal între pacienți, avocații acestora și profesioniștii din domeniul sănătății cu cancer. A fost considerat un „catalizator pentru schimbare” care recunoaște dreptul fiecărui cetățean european la acces optim și în timp util la îngrijirea specializată a cancerului, susținută de cercetare și inovație.

Aceste parteneriate continuă să încurajeze în mod eficient o comunitate europeană de experți în cancer cu aceleași idei.

De asemenea, organizația a încercat să îmbunătățească nivelul de comunicare a pacienților cu cancer și a familiilor cu centrele de cancer în care sunt tratați. Această cooperare activă a fost obiectivul colaborării ECPC cu Organizația Institutelor Europene de Cancer (OECI), care a dus la inițiative comune ale membrilor celor două organizații.

 

Aici puteți citi mai multe despre amplul proiect demarat de ECPC