N

Înființare

2008

Membri

17

Patologie

Afecțiuni cronice

Acoperire

Națională

Contact

Telefon: +40 (21) 3199329
Email: copac@copac.ro
Webpage: www.copac.ro/
Facebook: www.facebook.com/COPAC-Coalitia-Organizatiilor-Pacientilor-cu-Afectiuni-Cronice-din-Romania

 

Radu GĂNESCU, Președinte

Ștefan RĂDUȚ, Vicepreședinte

PROIECTUL „MECANISME DE CONSULTARE ÎNTRE AUTORITĂȚI ȘI ASOCIAȚIILE DE PACIENȚI”

Proiectul „Mecanisme de consultare intre autoritati si asociatiile de pacienti”este cofinantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40511.

Contextul proiectului:
In Romania statistic exista un numar de 3,5 milioane de bolnavi cronici. Dintre acestia, 400.000 au cancer, intre 1,5 si 2 milioane au hepatita B sau C si un milion sunt inregistrati cu diabet (www.copac.ro). Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania de la nivelul Institutului de Boli Infectioase Victor Babes a confirmat ca la 1 decembrie 2010 erau in viata un numar de 10.294 persoane infectate HIV/SIDA. (Situatia infectiei HIV/SIDA in lume la 1 decembrie 2010, www.cnlas.ro).
Problema identificata de catre UNOPA si partenerul din proiect, COPAC, este lipsa colaborarii si consultarii dintre autoritatile centrale si locale din domeniul sanatatii, pe de-o parte, si asociatiile de pacienti, pe de alta parte. Fara aceasta consultare, politicile si programele se stabilesc in cele mai multe cazuri fara a se tine cont de nevoile reale ale pacientilor, conducand la rezistenta pacientilor, dar si a organizatiilor de pacienti fata de anumite politici si programe din domeniul sanatatii.

Proiectul de fata isi propune sa imbunatateasca colaborarea si consultarea intre autoritati si asociatiile de pacienti prin:
– instruirea asociatiilor de pacienti pentru a colabora cu autoritatile locale sau centrale
– cresterea vizibilitatii asociatiilor de pacienti
– sprijinirea colaborarii intre autoritatile centrale si locale si asociatiile de pacienti
– sprijinirea schimbului de experienta intre asociatiile de pacienti si autoritatile responsabile din domeniul sanatatii
– dezvoltarea capacitatii asociatiilor de pacienti de a obtine finantari, de a participa la programe/proiecte nationale initiate de autoritatile publice din Romania.

Obiectivul general al proiectului: Cresterea gradului de participare al asociatiilor de pacienti din Romania in procesul de luare a deciziilor (inclusiv de elaborare a politicilor publice) la nivel local si central

Scopul proiectului: Stabilirea unui mecanism de colaborare si consultare in politicile ce privesc pacientul intre autoritatile centrale sau locale si asociatiile de pacienti din Romania.