Colaborarea interdisciplinară a fost tema ediţiei din acest an a Conferinţei Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, care s-a desfăşurat la Craiova, în perioada 7-8 septembrie, specialiştii prezenţi subliniind că tratamentul cancerului bronhopulmonar se poate face astăzi numai interdisciplinar.

“Este absolut esenţial ca între toate specialităţile implicate să se stabilească o relaţie de colaborare, care să însemne discuţii şi întâlniri zilnice, împărtăşirea de idei şi experienţe şi dezbaterea unor cazuri clinice concrete. Ne dorim astfel de relaţii cu medicii din celelalte specialităţi, întrucât lipsa unei bune comunicări este întotdeauna în detrimentul pacientului”, a declarat dr. Michael Schenker de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, prezent la eveniment în calitate de lector.

Potrivit dr. Alin Demetrian, coordonatorul ştiinţific al Conferinţei Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, care a ajuns în acest an la ce-a de-a IV-a ediţie, în cadrul conferinţei au fost dezbătute subiecte precum stadializarea cancerului bronhopulmonar în imagini, particularităţi ale tratamentului dependenţei tabagice la pacientul cu cancer pulmonar, rolul imunoterapiei în cancerul bronhopulmonar, aspecte privind îngrijirea paliativă a pacientului sau importanţa terapiei de suport pentru pacienţii bolnavi de cancer.

“Printre noutăţile cu caracter foarte practic apărute în urma, dar mai ales datorită ediţiilor anterioare, merită menţionată înfiinţarea şi funcţionarea cu regularitate a primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică (CMPT) din regiunea Oltenia, în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, dar cu posibilitatea participării tuturor medicilor din specialităţile interesate”, a declarat dr. Alin Demetrian, care este şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

La conferinţa care a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova au participat numeroşi specialişti în chirurgie toracică, pneumologie, oncologie, medicină de familie, psihologi din mai multe centre universitare şi din străinătate. AGERPRES