Ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Olivér Várhelyi, s-a întâlnit cu liderii Organizației Europene de Cancer, președintele prof. Csaba Dégi și cu directorul executiv, Elisabetta Zanon, pentru a discuta despre stadiul Planului European de Combatere a Cancerului și perspectivele acestuia.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții comunității oncologice i-au prezentat comisarului un document informativ, evidențiind numeroasele realizări-cheie ale planului și motivele pentru care acesta ar trebui continuat și actualizat în următoarea perioadă financiară a UE.

Realizările Planului european de combatere a cancerului:

  • Legislație de referință la nivel mondial în prevenirea cancerului, inclusiv limite privind poluarea aerului; o actualizare a Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de țigară și aerosoli; precum și noi protecții legale pentru lucrătorii europeni împotriva unei game de substanțe cancerigene, inclusiv azbest, acrilonitril, compuși ai nichelului și benzen.
  • Eforturi pentru eliminarea cancerelor cauzate de HPV. Stimulată de Planul european de combatere a cancerului, toate țările UE s-au angajat politic la vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) și a celor șase tipuri de cancer pe care le provoacă: cancerul de col uterin, vaginal, vulvar, penian, anal și al capului și gâtului.
  • Extinderea programelor de screening al cancerului la nivelul UE, incluzând acum strategii de detectare timpurie pentru cancerul pulmonar, de prostată și gastric.
  • Adoptarea în tot mai multe țări a principiului „Dreptul de a fi uitat” pentru supraviețuitorii de cancer. Nouă țări oferă acum protecție juridică obligatorie. În 2019, doar două țări ofereau această protecție.
  • Mai multe inițiative în perspectivă, inclusiv: o nouă ediție a Codului European împotriva Cancerului; o revizuire a legislației privind tutunul pentru a crea o generație fără tutun până în 2040; o nouă rețea de centre oncologice și multe altele.

Comunitatea europeană de luptă împotriva cancerului solicită actualizarea Planului European de Combatere a Cancerului pentru a include o legătură strânsă cu orice plan viitor de sănătate cardiovasculară și pentru a reflecta numeroasele evoluții survenite de la inițierea sa în 2019, inclusiv:

  • Corelarea cu orice viitor plan de sănătate cardiovasculară
  • Abordarea deficitului persistent de personal medical și oncologic

„Este de necontestat: Planul european de combatere a cancerului funcționează. Uitați-vă doar la numeroasele inițiative care salvează vieți și care au fost deja lansate. Sunt profund recunoscător noului comisar pentru sănătate pentru sprijinul și colaborarea generoasă. Împreună cu comunitatea europeană de luptă împotriva cancerului, putem face mult mai mult pentru a ne asigura că toți cetățenii UE beneficiază de îngrijirea oncologică pe care o merită”, a declarat Csaba Dégi, președintele ECO.

 

Sursa: www.europeancancer.org