În fiecare an, pe 4 februarie se sărbătorește Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, iar pe 15 februarie – Ziua internațională a copilului bolnav de cancer. În acest sens, Asociația Psiho-medicală „Bucuria de a fi” din Iași, care se ocupă de problematica persoanelor diagnosticate cu afecțiuni oncologice, va organiza un concert caritabil pe 18 februarie, la ora 18, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.

„În fiecare an marcăm aceste zile. Până acum am organizat întâlniri publice la care au participat autorități publice, medici, profesori universitari, persoane diagnosticate cu astfel de afecțiuni. Am dorit să aducem în atenție această problematică, să lansăm un semnal de alarmă și să atragem atenția asupra necesității prevenției. În acest an vom organiza un concert caritabil pe care l-am dedicat copiilor de la Secția de Oncopediatrie de la Spitalul Sfânta Maria”, a spus psihologul Mihaela Gheran Palade, președintele și fondatorul asociației, ea însăși pacient al Institutului Regional de Oncologie (IRO.

Au răspuns invitației Corul Juniorii al Operei Naționale Române Iași, soprana Diana Bucur, tenorul Andrei Fermesanu, dansatorii de la Noblesse și actrița Erica Moldovan, ca prezentatoare a evenimentului. Sumele adunate la final vor fi folosite pentru achiziționarea de catetere și camere implantabile necesare în tratamentul chimioterapic al copiilor.

„Din păcate, citostaticele sunt medicamente toxice și iritante pentru piele, țesuturi și vene. Introducerea frecventă și repetată a unui astfel de medicament puternic într-o venă mică poate irita vasul, având ca rezultat distrugerea și sclerozarea venei și în final, blocarea acesteia. Îmi amintesc, pe perioada tratamentului meu, era un chin și un stres enorm doar la gândul că nu o să-mi găsească o venă bună pentru perfuzie sau că aceasta o să cedeze în timpul tratamentului. Nu mai vorbesc că de la citostatice venele perforau adesea, că trebuia să fiu înțepată și de 2 sau 3 ori pentru a o găsi pe cea potrivită prin care să mi se poată administra schema corectă de tratament. Cu banii adunați în această campanie vom cumpăra camere implantabile pentru copiii internați la Oncopediatrie care își fac tratamentul cu citostatice, pentru a-i feri de suferințele descrise mai sus”, a explicat Mihaela Gheran Palade. Camera implantabilă (port-a-cath) se introduce subcutanat de către un medic chirug și permite administrarea repetată și pe o perioadă lungă de timp a citostaticelor.

Intrarea la spectacol se va face în schimbul unei donații de 50 de lei. Rezervările se fac la adresa de email — mihaelapalade@bucuriadeafi.com