Webinarul multidisciplinar „Prevenție, diagnostic și tratament în cazul leziunilor de genunchi la schi”, a reunit în mediul online, specialiști din domeniul ortopediei, imagisticii medicale, recuperării medicale și fizioterapiei, care au explicat, pe lângă metodele de prevenție, traseul firesc al pacientului, în cazul în care accidentarea nu a putut fi evitată.

Prevenirea accidentărilor la schi

Fizioterapeutul Ionuț Cătălin Olteanu a vorbit despre metodele de prevenție a leziunilor la nivelul genunchiului, subliniind importanța unui echipament adecvat, a pregătirii fizice și a unei tehnici corecte: „Pregătirea fizică presupune întărirea musculaturii, în special șoldul și picioarele, antrenamente cardiovasculare, pentru a îmbunătăți rezistența și antrenamente de mobilitate și flexibilitate pentru a preveni leziunile musculare“, a explicat fizioterapeutul. Acesta a precizat și că este recomandat ca pregătirea fizică să înceapă cu cel puțin 4-6 săptămâni înainte de a merge la schi.

Diagnosticarea leziunilor de genunchi

Despre diagnosticarea clinică a leziunilor la genunchine-a vorbit Dr. Ștefan Mogoș, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie: „În peste 90% din cazuri putem deduce diagnosticul clinic, dar acesta trebuie confirmat prin investigații imagistice pentru o planificare atentă a tratamentului“, a explicat Dr. Mogoș. Acesta a detaliat că un semn important al unei accidentări la genunchi este tumefacția, care indică o posibilă sângerare cauzată de ruperea unui os, ligament sau menisc.

În ce privește diagnosticul imagisticDr. Dana-Paula Georgescu, Medic Primar Radiologie și Imagistică medicală, a subliniat că „după un traumatism la schi, examenul de rezonanță magnetică este absolut necesar, pentru identificarea exactă a leziunilor și ghidarea tratamentului”.

„Este necesar să urmărim semnalul osos, să monitorizăm și să evaluăm dacă există contuzii osoase, dacă există fractură. Evaluăm aparatul de susținere, tendonul cvadricipital, ligamentul patelar și grăsimea infrapatelară. Examenul de rezonanță magnetică corelat cu examenul clinic, radiologic și la nevoie computer tomograf, permite diagnosticul complet și ghidează pentru stabilea conduitei terapeutice”, a mai explicat Dr. Georgescu.

Tratamentul leziunilor de genunchi

Dr. Mădălina Sideri, Medic Primar Medicină fizică și de reabilitare, a explicat etapele tratamentului conservator: „Modalitățile terapeutice sunt reprezentate, în primul rând, de kinetoterapie, însă folosim și alte terapii asociate. În perioada preoperatorie, rolul recuperării medicale este foarte important pentru că scade riscul complicațiilor postoperatorii.

Obiectivele recuperării sunt destul de simple, spune medicul: „în primul rând, combaterea inflamației și a acelui epanșament, acelui lichid în exces în interiorul articulației, pentru că prezența lui duce la o inhibiție a musculaturii, iar activarea musculaturii și creșterea musculaturii este esențială pentru obținerea stabilității și funcționalității complete a genunchiului, recuperarea mobilității complete a genunchiului și un control neuromuscular bun al articulației. Practic, recuperarea preoperatorie pregătește articulația, dar și pacientul, atât pentru intervenție, cât și etapa postoperatorie.

Dr. Ștefan Mogoș a detaliat și tratamentul chirurgical, explicând că principalele accidentări la schi includ:

  • Leziuni ale ligamentului încrucișat anterior;
  • Leziuni ale ligamentului colateral medial;
  • Leziuni ale meniscului;
  • Fracturi ale oaselor din articulația genunchiului.

Ligamentul întrucișat anterior are un potențial scăzut de vindecare, motiv pentru care este necesar tratamentul chirurgical, spre deosebire de ligamentul colateral medial, care are un potențial bun de vindecare și poate fi tratat conservator”, a explicat Dr. Mogoș. Conform acestuia, momentul optim pentru reconstrucția ligamentului întrucișat anterior este de 4-6 săptămâni de la accidentare, dar nu mai târziu de 3-4 luni.

Recuperarea postoperatorie

Fizioterapeutul Alin Paraschiv a subliniat importanța recuperării postoperatorii corect realizate: „În prima zi suntem alături de pacienți și începem un program de educare și exerciții pentru stimularea circulației și reducerea edemului”, a explicat fizioterapeutul. Acesta a mai menționat că recuperarea este un proces „fin”, în care grefa trebuie protejată și expusă progresiv la mișcare, pentru a favoriza vindecarea.

Specialistul a încheiat prin a sublinia că pacienții trebuie să urmeze riguros programul de recuperare pentru a reveni la activitățile de zi cu zi în siguranță.

Webinarul a oferit o perspectivă amplă asupra prevenirii, diagnosticării și tratamentului leziunilor de genunchi la schi, punând accent pe abordarea multidisciplinară.

Speakerii webinarului:

  • Dr. Ștefan Mogoș – Medic Primar Ortopedie-Traumatologie, are o vastă experiență în chirurgia genunchiului, cu peste 3500 de intervenții efectuate, majoritatea minim invazive, pe cale artroscopică. Este specializat în traumatologia sportivă (chirurgia ligamentară, a meniscului și a cartilajului), tratamentul afecțiunilor degenerative (osteotomii și artroplastii) și gestionarea patologiilor complexe, precum rigiditatea articulară sau tumorile sinoviale. Prin abordări moderne și personalizate, Dr. Mogoș se dedică îmbunătățirii calității vieții pacienților săi.
  • Dr. Mădălina Sideri – Medic Primar Medicină Fizică și de Reabilitare, cu experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neuromusculoscheletale. În contextul multidisciplinar al Centrului Integrat de Terapia Durerii, oferă expertiză de reabilitare medicală în multiple patologii
  • Dr. Dana-Paula Georgescu – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală și Doctor în Științe Medicale, are o experiență de peste 20 de ani în domeniu. Este specializată în ecografie generală, tomografie computerizată și rezonanță magnetică nucleară, contribuind la diagnosticarea precisă și monitorizarea eficientă a pacienților.
  • Ionuț Cătălin Olteanu – Fizioterapeut, specializat în recuperarea sportivilor și prevenția accidentărilor
  • Alin Paraschiv – Fizioterapeut, licențiat în kinetoterapie și motricitate specială

Webinarul Prevenție, diagnostic și tratament în cazul leziunilor de genunchi la schi a fost organizat de Oameni și Companii, cu suportul Grupului Medical NORD.

Eveniment promovat de EventsMax.ro. și MedicalManager.ro