Asociaţia Help Autism şi Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România au lansat un concurs de soluţii arhitecturale pentru dezvoltarea în Munţii Retezat a unei tabere incluzive pentru copii şi tineri cu dizabilităţi.

“Împreună cu Asociaţia Help Autism am lansat concursul de soluţii pentru proiectarea primei tabere incluzive din România în Hunedoara, în Munţii Retezat, în Uricani, Câmpul lui Neag. (…) Aceasta prevede şi spaţii pentru terapeuţi (…); vor fi spaţii dedicate, de exemplu, grădini senzoriale”, a declarat preşedintele Filialei Teritoriale Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, Emil Ivănescu, cu prilejul lansării competiţiei.

El a precizat că suprafaţa terenului pentru tabără este de 12.000 de metri pătraţi, cea construită, desfăşurată fiind estimată la aproximativ 4.000 de metri pătraţi.

Emil Ivănescu a anunţat că premiul întâi va fi contractul de proiectare a cărui valoare estimată se ridică la 780.000 de lei. Potrivit acestuia, premiul 2 este de 30.000 de lei, premiul 3 – de 20.000 de lei, iar cele două menţiuni – de câte 5.000 de lei fiecare.

Preşedintele Filialei Teritoriale Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România a spus că deadline-ul pentru predarea proiectelor este 30 ianuarie 2023.

Emil Ivănescu a menţionat că juriul competiţiei este alcătuit din profesionişti din mediul arhitecturii şi a estimat că tabăra va fi inaugurată în doi ani.

“Acest concurs de soluţii reprezintă în primul rând un vis al meu ca mamă a unui copil cu autism de a putea să-mi trimit copilul într-o tabără într-un loc unde să ştiu că este în siguranţă, cu specialişti care îl înţeleg, ştiu cum pot să-l ajute să-şi dezvolte abilităţi de viaţă independentă şi să poată să înveţe să socializeze şi să fie alături de copii (…). Este un proiect de antreprenoriat social, ne propunem să organizăm tabere pentru copii de toate vârstele, iar banii care rezultă din organizarea acestei tabere să fie folosiţi pentru organizarea de tabere gratuite pentru copii cu minte şi condiţie aparte”, a afirmat preşedinta Asociaţiei Help Autism, Daniela Bololoi.

Concursul de soluţii pentru realizarea taberei incluzive în Munţii Retezat a fost lansat cu sprijinul Asociaţiei Societăţilor de Arhitectură din România şi al Asociaţiei Metodelor Alternative de Integrare Socială. AGERPRES