”Sfatul meu pentru pacientul cu diabet este urmăptorul: trebuie să atrageți atenția medicului asupra simptomelor pe care le simțiți, asupra leziunilor pe care le aveți, și chiar dacă medicul nu vă descalță să vă vadă picioare,ar trebui să vă descalțați singuri la medic”. Descrierea afectiunii trebuie sa fie cat mai simpla si accesibila pacientului asa fel incat sa putem obtine, noi ca medici, colaborarea pacientului, totala, in managementul neuropatiei dar si in cee ace priveste si celelelte complicatii ale diabetului zaarat.

Aceasta a fost îndemnul cu care Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a încheiat ultima ediție Ora Pacientului RoDiabet. Organizată marți 21 iunie 2022, webinarul a abordat tema neuropatiei diabetice și piciorului diabetic, două dintre cele mai importante provocări trebuie să le răspundă persoanele cu diabet.

Diferitele tipuri de neuropatii diabetice

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a vorbit despre diferitele tipuri de neuropatie diabetică și modul în care acestea acționează asupra persoanelor cu diabet. Neuropatia diabetică (ND) este definită ca şi o „dezordine neurologică, care se manifestă la pacienţii cu diabet zaharat, în absenţa altor cauze de neuropatie şi care se caracterizează prin manifestări la nivelul componentei somatice şi/sau vegetative a sistemului nervos”

”Neuropatia diabetică are două forme:

  1. neuropatia senzorio-motorie(senzitivă), cea care afectează nervii la nivelul picioarelor și care se manifesta prin prezenta furnicăturilor, parasteziilor la nivelul talpilor.Ulterior, pacientul poate pierde partial sau complet sensibilitatea la acest nivel. Acesată afectare este simetrică și ambele picioare sunt afectate în același grad/mod; este o afecțiune frecvent întâlnită, diagnosticată foarte ușor cu ajutorul testelor de sensibilitate”
  2. neuropatia autonoma,Neuropatia diabetică autonomă (NDA) poate afecta toate funcțiile controlate de sistemul nervos autonom asa fel încât NDA este frecvent asociată cu creșterea mortalității de cauză cardiovasculară. NDA interferă în mod negativ calitatea vieții pacienților dar, chiar în aceste condiții, de cele mai multe ori este subdiagnosticată în stadiile incipiente,a explicat conf. dr. Anca Pantea Stoian. Sunt mai multe tipuri de neuropatie autonoma, care pot determina  disfuncții de diverse organe sau sisteme precum : Cardiovasculara ,Digestiva ,Vezicala ,Sexuala ,Manifestari cutanate (anhidroza)

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian explica ce reprezinta fiecare dintre aceste forme si cum pot fi afectate diversele organe:

De exemplu, atunci când pacientul are neuropatie autonomă (frecvent întâlnită la pacientul cu DZ1), una din formele frecvent intalnite este neuropatia la nivelul aparatului cardio-vascular și asta se traduce clinic prin hipotensiune ortostatică – adică pacientul amețește și îi scade tensiune atunci când se ridică brusc în picioare.  La nivelul tubului digestiv poate să apară o neuropatie care se numește neuropatie gastrică cu gastro-pareză, dificil de diagnosticat în condiții obișnuite.De obicei se manifesta prin incetinirea tranzitului intestinal si a golirii gastrice dar poate sa se manifeste si printr-un sindrom diareic, cu accelerarea tranzitului intestinal . La nivelul tegumentelor, una din cele mai frecvente forme de neuropatie autonoma este așa numita neuropatie autonomă cutanata, care se traduce inițial prin apariția unor transpirații la nivelul cefei și a frunții, mai ales după consumul de alimente de tipul brânzeturilor sau alimente ușor picante sau chiar aparute in timpul noptii fara o cauza specifica si ulterior, in evolutie, se transforma in absenta reflexului de sudoratie, tegumentele devenind uscate, cel mai frecvent plantar, afectiune denumita anhidroza.

Cum apare ”piciorul diabetic”?

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a povestit celor prezenți cum ajungem la piciorul diabetic: ”Dacă peste aceste modificări, cum ar fi neuropatia autonomă sau neuropatia senzorio-motorie, se adaugă și afectarea vaselor, din cauza hiperglicemiei cronice si a afrectarilor cardiovasculare asociate, vasele de sange de la nivelul membrelor inferioare se pot înfunda și unele se pot  calcifia. Se instalează boala arterială periferică care acompaniată de prezența neuropatiei senzoro-motorie va conduce la cea entitate  clinică numită piciorul diabetic”.

Principalele caracteristici ale piciorului diabetic sunt:

  • prezența semnelor de neuropatie,
  • prezența semnelor de arteriopatie – tegumente reci, fără pilozitate, omicomicoză, afectarea unghiilor, tegumente ceanotice- mai închise la culoare,
  • asocierea de patologie poate să ducă și la o afectare a scheletului piciorului, care se prăbușește pur și simplu, se deformează, ducând la arteropatia piciorului diabetic- principalul element de evoluție spre ulcer sau spre amputație.

Sfaturile cele mai importante pe care medicul diabetolog Conf. Dr. Anca Pantea Stoian le are pentru persoana cu diabet, dacă vrea să aibă grijă de piciorul său diabetic sunt: ”menținerea profilului glicemic în limite normale, păstrarea profilul lipidic, adică a colesterolului și triglicelidelor în ținte și păstrarea tensiunii arteriale în ținte, sub tratament”.

Webinarul Ora Pacientului RoDiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici