Pandemia de COVID-19 a făcut să se discute foarte serios despre diabet și nu numai în România, ci și la nivel modial, diabetul zaharat fiind incriminat drept a doua sau a treia cauză de deces pentru pacienții infectați cu acest virus nanometric, a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian, vicepreședinte al Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a Ministerului Sănătății, în cadrul webinarului RoDiabet “Ora Pacientului”, desfășurat pe 28 mai.

“Această isterie care s-a creat în jurul pacienților cu diabet zaharat este cumva justificată, însă lucrurile trebui privite în profunzime, în sensul că nu orice pacient cu diabet zaharat este vulnerabil și nu toți pacienții cu diabet zaharat vor putea contacta infecția cu acest virus. Cel mai important aspect în managementul diabetului zaharat, în contextul acestei pandemii, este menținerea echilibrului glicemic. Cu alte cuvinte, să obținem, pe cât posibil, acele glicemii pe care medicul le recomandă a fi în ținte și bineînțeles individualizate în funcție de fiecare pacient în parte”, a menționat cadrul didactic al UMF “Carol Davila” București.

 

„Nutriția pacientului cu diabet, dieta, e posibil să fi avut deraieri importante în această perioadă”

Așa cum conf. dr. Anca Pantea Stoian a arătat în numeroase rânduri de la declanșarea pandemiei, în această perioadă tratamentul “trebuie urmat cu sfințenie”, în principiu tratamentul recomandat de medic și ajustat împreună cu medicul de familie sau medicul diabetolog, în funcție de cum a avut posibilitatea fiecare pacient de a menține legătura cu medicii.

„În afară de tratamentul ca atare, în ceea ce privește pacientul cu diabet zaharat, o serie de alte aspecte care țin de managementul diabetului zaharat sunt foarte importante. Nutriția pacientului cu diabet, dieta, e posibil să fi avut deraieri importante în această perioadă și mulți pacienți să fi înregistrat profile glicemice inadecvate datorită unui consum mare de produse calorigene sau cu un număr mai mare de carbohidrați, înregistrând în felul acesta fluctuații ale profilului glicemic. Lipsa de mișcare, sedentarismul, aduc un risc în plus pentru pacientul nostru, știut fiind faptul că stilul de viață ce presupune exercițiu fizic și dietă, sunt elemente estențiale în managementul diabetului, fie că este vorba de pacienții cu tip 1 sau tip 2”, a declarat în cadrul webinarului Rodiabet conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Ea a amintit că Federația Română de Diabet a elaborat un ghid foarte explicit, pe întelesul tuturor și destul de comprehensiv. De asmenea, există și recomandările Ministerului Sănătății, vis-a-vis de managementul terapeutic al pacientului cu diabet zaharat, fie că este spitalizat sau nu.

 

“Pacientul cu diabet zaharat post infecție cu Covid-19 trebuie să beneficieze de o altă abordare decât în mod uzual”

Vicepreședintele Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din Ministerului Sănătății a pus în discuție o stare de fapt care nu a fost discutată până acum: ce face pacientul cu diabet zaharat dacă a fost internat în spital, dacă a avut fost testat pozitiv, dacă a dezvoltat boala și la ce să se aștepte de acum încolo? “Până în momentul de față, nu am văzut informații sau recomandări concrete nici la nivel mondial legate de acest aspect. Există doar câteva presupuneri, în sensul că e foarte posibil ca pacientul externat, care a trecut printr-o infecție cu SARS-COV-2, să aibă un profil glicemic alterat, un profil lipidic alterat și atunci acestea trebuie reajustate, regândite și reanalizate aceste profile. Mai mult decât atât, există foarte multe cazuri care denotă apariția sau instalarea unor sechele post-infecțioase, în special la nivel pulmonar – fibroză pulmonară, cefalee persistentă o perioadă destul de lungă de timp, agravarea neuropatiei diabetice sau apariția de noi simptome neurologice, agravarea bolii cardiovasculare. În această situație, pacientul ar trebui să beneficieze de reeducare respiratorie, evident în urma evaluărilor computerului tomograf, iar terapia care a fost instituită în perioada internării trebuie reevaluată ca și efecte adverse ulterioare. Atitudinea terapeutică pentru fiecare afectare sechelară trebuie evaluată în contextul diabetului zaharat”, atrage atenția conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Ea a ținut să atingă și un subiect intens discutat, respectiv hidroxiclorochina, medicament care este poate prima linie în tratamentul infecției cu SARS-COV-2. “Se pare că toate studiile recente, trialuri clinice, începute la nivel mondial, au fost sistate pentru că s-a constatat că prezintă un risc extrem de ridicat, iar efectele adverse administrării hidrixiclorochinei nu sunt de neluat în seamă”.

“Așadar, pacientul cu diabet zaharat post infecție cu COVID-19 trebuie să beneficieze de o altă abordare decât în mod uzual, trebuie monitorizat și trebuie luate în considerare, fără discuție, posibilele sechele care se pot instala”, a concluzionat conf. dr. Anca Pantea Stoian.

 

Webinarul RoDiabet Ora Pacientului este parte a campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu susținerea partenerului Novo Nordisk și cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România. Întâlnirea de pe 28 mai a reunit specialiști diabetologi recunoscuți și reprezentanți ai pacienților invitați să prezinte impactul pe care pandemia Covid -19 l-a avut asupra vieții lor.

Webinarul organizat pe 28 mai a fost prima întâlnire de acest tip implementată de portalul RoDiabet, dar va continua cu webinarii lunare. Fiecare ediție va fi dedicată unei anumite teme și va pune în fața pacienților specialiști recunoscuți, pregătiți să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet. Mai multe detalii despre campania Diabet și Covid -19 puteți citi pe pagina dedicată: www.rodiabet.ro/covid-19/.