Este dificil să faci o ierarhie între multele probleme pe care lupta cu această boală și relația medic pacient în această situație le implică, spune Conf. Univ. Dr. Laurențiu Simion, Șef Disciplină Chirurgie – Institutul Oncologic București, U.M.F. Carol Davila București, Șef Secție Chirurgie 1 Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, într-un interviu pentru platforma Desprecancer.ro.
”Principala provocare pentru un medic oncolog, în opinia mea, o reprezintă comunicarea, mai exact nevoia, pentru mine ca medic, de a-mi face suficient timp și a găsi modalitatea potrivită de a sta de vorbă, cel puțin cu pacientul, eventual și cu familia acestuia, despre diagnostic, despre boală, despre prognostic și despre așteptările realiste pe care pacientul și familia ar trebui să le aibă, în așa fel încat în momentul în care pacientul pleacă, apăsat de greutatea diagnosticului oncologic, să aibă în primul rând perspectiva lucrurilor care pot fi făcute și a bătăliilor care pot fi câștigate, chiar și în situația în care războiul cu cancerul va fi la un moment dat pierdut”, spune medicul.
Biopsia, condiția sine-qua-non în diagnosticarea cancerului
Problemele cele mai mari sunt legate tocmai de capitolul diagnosticare, ce presupune parcurgerea unor etape obligatorii înainte de începerea oricărui tratament oncologic.
”Diagnosticul de certitudine al cancerului se face exclusiv prin examen histopatologic, adică este necesară o biopsie. Biopsia se poate preleva în mai multe moduri, în funcție de tipul de cancer. Pentru anumite forme de cancer sau, în unele cazuri, pentru certitudinea diagnosticului, pe lângă examen histopatologic este necesar și examenul imunohistochimic (tot din piesa de biopsie).”
O altă etapă obligatorie, spune medicul, este evaluarea imagistică a pacientului, pentru stadializarea cancerului. Iar pasul final, înainte de începerea tratamentului, este reprezentat de evaluarea cazului oncologic în comisia multidisciplinară (tumour board), care va decide secvența optimă de tratament necesară acelui pacient: intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie sau asocierea acestora, fără a omite îngrijirile paliative, în special la pacienții cu boală oncologică avansată.
În secolul XXI cancerul nu mai poate fi tratat decât multidisciplinar
Potrivit Dr. Simion, în secolul XXI cancerul nu mai poate fi tratat decât multidisciplinar. De altfel, etapa tratamentului multidisciplinar al cancerului este deja înlocuită de terapia personalizată, ceea ce vrea să însemne că tratamentul multidisciplinar trebuie adaptat, particularizat fiecărui pacient cu cancer, ținând cont de stadiul bolii, de caracteristici ale cancerului și de comorbiditățile pacientului.
”Terapia personalizată nu înseamnă neapărat utilizarea obligatorie a celor mai scumpe terapii sau exclusiv a echipamentelor de ultimă generație, ci alegerea, din gama tot mai largă de medicație și proceduri terapeutice disponibile, a acelora care pot fi eficiente în cazul particular al fiecărui pacient, utilizând cât mai judicios resursele disponibile, în așa fel încât un număr cât mai mare de pacienți să aibă acces la un tratament oncologic de calitate”, conchide Conf. Univ. Dr. Laurențiu Simion.