Medicina modernă ar trebui să aibă rolul de a face medicina mai umană, de a face medicii să fie mai aproape de pacienți, mai oameni cu oamenii, este premisa inspirată din literatura medicală de specialitate, de la care a pornit ConfDr. Alexandru Burlacu, Medic Cardiolog Intervenționist, Institutul de Boli Cardiovasculare, Iași, în discursul său de invitat special, susținut în cadrul dezbaterii referitoare la rolul datelor mari sau ”big data”, în zona cardiologiei. Aceasta a fost cea de-a treia întâlnire a a comunității CardiologieModerna.ro, dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020.

 

Înțelegerea ”big data”

Conf. Dr. Burlacu, care este și coordonator al cursului de Inteligență Artificială – UMF Iași, a vorbit atât despre despre înțelegerea actuală a datelor mari și potențialele aplicații ale acestora în cercetarea din domeniul fibrilației atriale, unde are o experiență extinsă, cât și despre posibile modele predictive ale proceselor bolii, eterogenitatea bolii, siguranța și dezvoltarea medicamentelor și despre alte componente relaționate.

„Una dintre principalele probleme în big data o reprezintă colaborarea dintre experții IT și cei din lumea medicală, aici cred că ar trebui investit”, a arătat medicul.

Conceptul de “big data” poate fi definit ca seturi mari de date, informații abordate analitic, ce pot dezvălui tipare sau tendințe adiacente și care sunt caracterizate prin cei cinci V: Volum, Viteză, Varietate, Veridicitate și Valoare.

Tratament precis pentru fibrilația atrială

Toate aceste date folosite vor ajuta atât prevenția, cât și tratamentul precis al fibrilației atriale, potrivit medicului. ”În privința medicinei de precizie, se încearcă implementarea terapiei personalizate – tailored therapy. Se încearcă dezvoltarea medicamentelor, atât antiaritmice cât și antitrombotice”, a mai explicat cardiologul.

Ce s-a realizat până acum: ”Dispozitive, ceasuri inteligente de diagnostic ale fibrilației atriale sunt dispozitive ce au depășit etapa de studii clinice. S-au realizat modele predictive de risc de tromboză sau modele predictive, referitoare la recurența bolii fibrilației atriale sau de identificare a pacienților cu fibrilație atrială, în timpul ritmului sinusal”.

Despre CardiologieModerna.ro

Comunitatea CardiologieModerna.ro a fost dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2020, cu susținerea partenerilor: PfizerAlliance Healthcare RomâniaAlphega RomâniaRegina MariaLiamedSpitalul Sf. Constantin din BrașovDr. Heart și OptimCardio.ro.

Oameni și Companii-OSC este un ecosistem avansat de marketing, ce integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii, asociate acestor comunități. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.