Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, a organizat Conferința de Medicină Personalizată 2018, la Muzeul Național Cotroceni. Ediția din acest an, denumită „Re-Gândim Medicina: prin inovaţie digitală și inovaţie analogică”, a adus în discuție importanța integrării noilor tehnologii (precum inteligența artificială și Big Data) în practica medicală și rolul central al resursei umane adaptate unui domeniu în continuă evoluție. La acest eveniment au participanți numeroși reprezentanți ai instituțiilor decidente în politicile de sănătate.

La desfășurarea lucrărilor au participat: Diana Loreta Păun (Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezindențială), Marius Geantă (Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină), Hans Lehrach (Director Max Planck Institute of Molecular Genetics Berlin), Manuela Catrina (Secretar de Stat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale), Ciprian Preda (Secretar de Stat, Ministerul Cercetării și Inovării), Laszlo Attila (Președinte Comisia pentru sănătate, Senat), Florinel Bădulescu (Președinte Comisia de Oncologie, Ministerul Sănătății), Dana  Stănculeanu (Președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), Șerban Negru (Vicepreședinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), Ruxandra Ulmeanu (Președinte Societatea Română de Pneumologie), deputați și senatori din comisiile de sănătate din Camera Deputaților și Senat, medici și invitați din domeniul sănătății.

Sistemele de sănătate din întreaga lume, nu doar în România, se află la intersecția a trei tendințe majore: fenomenul de îmbătrânire a populației, costurile în creștere și dezvoltarea exponențială a noilor tehnologii ICT, ca parte din a patra revoluție industrială. Medicina personalizată presupune asigurarea prevenției, diagnosticului și tratamentului potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit. Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de inovație digitală, dar și de inovație analogică. Fără a apela la tehnologii moderne este greu să tratăm anumite boli, tocmai de aceea se vorbește tot mai mult de medicina personalizată.

Pe agenda de lucru s-a pus în discuție problema cancerului pulmonar și posibilitatea de testare reflexă a biomarkerilor validați în vederea îmbunătățirii situației pacientului.

În ultimii 2 ani, pe lista medicamentelor compensate din România au fost introduse mai multe terapii folosite la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular, atât terapii țintite cât și imunoterapii, cele mai multe cu beneficiul unui diagnostic companion, test ce ajută la identificarea populației cu răspuns optimizat.

În vederea implementării cu prioritate a unui program de testare a biomarkerilor validați pentru cancerul pulmonar non-microcelular, s-a propus următoarele acțiuni:

– realizarea unui protocol de testare valabil la nivel național, de către comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătății;

– includerea în cadrul Programelor Naționale derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a testării biomarkerilor validați pentru cancerul pulmonar non-microcelular, conform protocolului realizat de comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătății, începând cu anul 2019;

– finanțarea costului testărilor biomarkerilor validați va porni realitatea din acest moment, costul testărilor fiind acoperit integral de către deținătorii autorizați de punere pe piață.

Prin testarea tuturor mutațiilor de la început, pacientul va primi tratamentul potrivit, la momentul potrivit.

La nivel mondial, cancerul pulmonar reprezintă cea mai diagnosticată malignitate, după cancerul de piele. Conform datelor, 11,6% dintre cazurile de cancer sunt reprezentate de cancerul pulmonar, care este responsabil de apariția a 18,4% dintre decesele cauzate de cancer.

În România, conform datelor din 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar (8.579 de cazuri la bărbați și 2.761 de cazuri la femei). În țara noastră, anual își pierd viața 10.277 de persoane (7.838 de bărbați și 2.439 de femei), reprezentând principala cauză de decese din cauze oncologice din România. Rata mortalității ajustată cu vârsta este de 26.3%, iar la 5 ani, prevalența cancerului pulmonar este de 11.240 de persoane.

Prin desfășurarea celei de-a treia ediție a Conferinței de Medicină Personalizată, se va face un pas important spre implementarea tehnologiei și a inovației digitale în sistemul de sănătate.