Conferința Internațională IACB 2018, este evenimentul dedicat familiilor și specialiștilor din domeniul autismului ce s-a desfășurat în 19 – 21 octombrie la București, aducând împreună peste 400 de participanți, într-un loc și un cadru cald, plin de informații, de umanitate, înțelegere și resurse, atât pentru specialiștii cât și pentru părinții veniți la eveniment.

Conferința organizată de către AITA-Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism, a adus la București părinți, specialiști, persoane cu autism, reprezentanți ai ONG-urilor din țară, peste 40 de lectori din țară și din străinătate, desfășurându-se pe parcursul a 3 zile și aducând în discuție terapiile de care au nevoie persoanele cu autism, servicii, identificând nevoi, soluții, resurse, în lucrări complex documentate dar care au adus prin abordarea lectorilor, atât dovezi științifice cât și emoție și, mai ales inspirație.

În deschiderea evenimentului a fost alături de noi Nicolae al României, un om minunat care a adus emoție și a sprijinit evenimentul pe tot parcursul său, fiind alături de părinți, susținându-l pe Andrei, elev în clasă a IX, care a prezentat o lucrare minunată despre viața cu autism, cu care a legat o frumoasă relație de prietenie. Nicolae al României este nepotul regelui Mihai. Nicolae a urmat pașii familiei sale și a venit în România în 2012 pentru a continua misiunea înaintașilor săi. Din anul 2012 activează în mediul educațional, social și cultural organizând și patronând diferite inițiative și proiecte.
Invitată specială a evenimentului a fost Dr. Hanna Alonim din Israel, care a prezentat cu rigurozitate și emoție teoria atașamentului și metoda Mifne iar doamnă psih. Gabriela Vilhelmsen din Norvegia, psihopedagog cu vastă experiență în lucrul cu copiii cu autism ne-a prezentat pe larg metode de lucru validate științific și folosite cu succes în Norvegia.

Prezentarea Danielei Gavankar, coordonatorul științific al conferinței, și președinte AITA a adus în discuție alternativele de terapie accesibile în România pentru copiii cu autism și a făcut o invitație la parteneriat tuturor celor implicați în domeniu. “Terapia autismului nu presupune o singură abordare, nu are o soluție universal valabilă, și uneori aflarea celei mai potrivite abordări nu este ușoară. A avea informațiile potrivite despre alternativele în educație și terapie la momentul în care ai nevoie de ele reprezintă un avantaj de care părinții pot profită atunci când înțeleg că există multiple abordări. Atunci când una sau alta dintre abordări nu este potrivită, există și alte opțiuni valoroase care pot fi luate în discuție.”

Subiectele aduse la conferință de către lectorii asociațiilor partenere au fost extraordinar de apreciate de către public, specialiști și părinți deopotrivă. Psih. Marius Zamfir, din partea Asociației de Sănătate Mintală Sf. Serafim de Sarov a prezentat studii recente pe tema autismului virtual ridicând semnale de alarmă părinților din sală.

Psih. Andrei Ionel Mocanu, din partea Asociației Activity a venit cu o temă de mare actualitate, și anume aceea a jurnalelor folosite în poveștile sociale.

Psih. Roxana Clinciu, din partea Asociației Uite cum cresc din Brașov a încântat publicul cu teme din logopedie, atât de necesare în terapia copiilor cu autism.

Toate cele trei zile au fost încărcate de emoție, de mărturii și declarații ale persoanelor cu autism sau ale familiilor copiilor cu autism, care au făcut ca evenimentul să fie unul valoros, axat pe problemele reale, autentice ale vieții cu autism. Temele abordate au adus în discuție terapia tulburărilor de limbaj la persoanele cu autism, învățarea scris-cititului, terapia și suportul părinților, terapia de cuplu și individuală, terapia și abordarea fraților copiilor cu autism, terapiile senzoriale, kinetoterapia, abordările cu pictograme, teme referitoare la adulții cu autism.
Evenimentul a fost acreditat de către Colegiul Psihologilor din România.