Conferința Națională a Medicamentului cu tema „Siguranța pacientului și farmacovigilența, Reglementare – Comunicare etică – Acces” va avea loc în perioada 20-21 septembrie 2018, la Phoenicia Grand Hotel București și va fi organizată în parteneriat instituțional cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) care asigură caracterul tehnic, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului și a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

Evenimentul își propune să lanseze o platformă  de discuții independente pentru dezbaterea celor mai importante subiecte referitoare la siguranța medicamentului în beneficiul pacientului și să aducă în atenția experților și autorităților din România cele mai relevante informații privind siguranța pacientului și farmacovigilența, precum și reglementările naționale și internaționale în domeniu.

Conferința Națională a Medicamentului este organizată în premieră în România. Această manifestare este poziționată drept eveniment expert pe tema siguranței medicamentului și a  farmacovigilenței prin tematica abordată și experiența lectorilor. Evenimentul va reuni autorități, profesioniști din domeniul reglementării medicamentelor, farmaciști și medici, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai industriei farmaceutice. Farmacovigilența reprezintă un element important pentru sănătatea publică iar această manifestare este menită să genereze un cadru solid de discuții între părțile implicate în problematica siguranței medicamentului”, a declarat  Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, coordonatorul științific al evenimentului.

Printre lectorii care vor fi prezenți la conferință se numără: Dr. Alexandru Velicu – Președinte al ANMDM, Dr. Roxana Stroe – Șef Serviciu Farmacovigilență și Managementul Riscului la ANMDM, Membru PRAC (Comitetul pentru Evaluarea Riscurilor în Farmacovigilență), Dr. Nicolae Fotin – Expert medical și reglementare, Adrian Ionel – CEO Compania Națională UNIFARM SA, Anca Crupariu – Șef Departament Politici și Strategii ANMDM,  Crînguța Brăiescu – Șef Serviciu Supravegherea calității medicamentelor, alertă rapidă ANMDM, Prof. Dr. Alexandru Rafila – Expert sănătate publică, Sandra Alexiu – Președinte al Asociației Medicilor de Familie București, Vlad Negulescu – Șef Departament Evaluare Tehnologii Medicale, Conf. Dr. Diana Loreta Păun – Consilier de Stat Departamentul de Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială,  Dr. Laszlo Attila  – Președinte Comisia pentru Sănătate Publică a Senatului României, Conf. Dr. Florin Buicu – Președinte Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Cornelia Bala – Președinte Asociația Română de Educație în Diabet, Dr. Dragoș Crețoiu – cercetător.

Invitat special în cadrul conferinței este Prof. Dr. Herve Le Louët – Președinte al Consiliului pentru Organizații Internaționale pentru Științe Medicale (CIOMS),  membru al Comitetului pentru Evaluarea Riscurilor în Materie de Farmacovigilență (PRAC) în perioada iulie 2012 – iunie 2018.

 „Organizarea acestui eveniment reprezintă cea mai bună oportunitate de a asigura o platformă de discuții independente între toți actorii implicați în problematica medicamentului. Consider că este foarte important să generăm dezbateri constructive, dar și să prezentăm aspectele reglementărilor în vigoare astfel încât să creștem impactul informației aferente medicamentului, atât în rândul celor implicați cât și în rândul opiniei publice prin intermediul mass media”, a declarat Dr. Alexandru Velicu, Președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Dintre temele abordate în cadrul evenimentului amintim: cadrul de reglementare al medicamentului, farmacovigilența și siguranța medicamentelor, farmacovigilența – terapii biologice, biosimilabile, siguranța vaccinurilor – reglementare și aspecte practice, evoluția cadrului de reglementare în domeniul studiilor clinice al medicamentelor, rolul comunicării pentru siguranța pacientului, disponibilitatea medicamentelor și accesul pacienților la terapii, aspecte de cercetare fundamentală și inovare în domeniul medicamentului, falsificarea și comețul ilegal versus siguranța pacientului.