Joi, 15 septembrie 2022, a avut loc Conferința Regională „O Nouă Perspectivă a DizAbilităţii”, organizată în cadrul proiectului „ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany şi Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR Iași). Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor de părinți din domeniul dizabilității, autorități și instituții publice locale și s-a desfășurat în format fizic, la Ramada by Wyndham Iaşi City, între orele 09.00 – 18.00.

Conferința Regională „O Nouă Perspectivă a DizAbilităţii” și-a propus să creeze un context în care actorii principali din acest sector vor putea contribui împreună cu experienţa şi expertiza valoroasă a fiecăruia, la împărtășirea de modele, explorarea şi identificarea de soluţii care să respecte şi să consolideze demnitatea fiecărui copil sau tȃnăr adult cu o dizAbilitate din comunităţi.

Evenimentul a avut două teme majore de discuţie, la care participanții au reflectat și identificat împreună soluţii cu impact pe termen lung. Din dorința de a privi dizabilitatea printr-o altă perspectivă, cele două organizații neguvernamentale au căutat să descopere cum antrenăm, din timpul şcolii, abilităţile şi competenţele copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi pentru o integrare reală pe piaţa muncii și, totodată, au căutat soluții de intervenţie pe termen lung, în comunitate, pentru persoanele cu dizabilităţi care nu au capacitatea de a se îngriji singure.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor de părinți din domeniul dizabilității, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care activează în acest domeniu, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale din Regiunea Nord-Est, precum și părinți și tineri cu dizabilităţi. Temele de discuție din cadrul panelului au fost abordate atât de reprezentanții organizațiilor din cadrul proiectului, cât și de reprezentanți autorităților și instituțiilor publice locale prezente: Diana Păiuș, Director zonal, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Geanina Hujei, Manager proiect, ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități, Carmen Ghercă, Președinte, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR Iași), Petru Bogdan Cojocaru, Prefect, Instituţia Prefectului Iaşi, Diana Chiriacescu, Director FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Gabriela Constantin, Părinte tȃnăr cu dizabilităţi, Robert Plopeanu, tȃnăr cu dizabilităţi, absolvent studii superioare și Irina Adăscăliţei şi Bianca Buzetto, Facilitatori Concordia Academia.

Conferința Regională „O Nouă Perspectivă a DizAbilităţii”, parte a proiectului ACCESS HUB

Conferința este organizată în cadrul proiectului „ACCESS HUB – Creșterea cetățeniei active pentru persoanele cu dizabilități”, ce are scopul de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități de la nivelul județului – copii, tineri și reprezentanți legali ai acestora. Proiectul  este derulat  de  Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – filiala Iași (ANCAAR), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 188.600 Euro și este derulat în perioada aprilie 2021 – septembrie 2022.