Asociația P.A.V.E.L. – Asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, a implementat începând cu luna ianuarie 2023 proiectul Alături de copiii din spital – Relaxare emoțională prin realitate virtuală (VR)”, cu o durată de 7 luni, în cadrul secției de oncologie pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, având ca scop îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, precum și a părinților însoțitori. Proiectul “Alături de copiii din spital – Relaxare emoțională prin realitate virtuală (VR)” a fost sprijinit de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor 2022.

198 copii și tineri diagnosticați cu afecțiuni oncologice, cu vârsta cuprinsă între 4 – 18 ani alături de însoțitorii acestora (mame sau tați) au beneficiat, timp de 7 luni, de servicii de terapie emoțională, multisenzorială, consiliere psihologică și terapie prin realitate virtuală cu ajutorul ochelarilor VR. Pentru prelungirea efectelor benefice ale terapiei am oferit fiecărui copil sau tânăr un kit de relaxare emoțională, ce conține tehnici de gestionare a emoțiilor, tehnici de relaxare, minge antistres, creioane colorate, jurnale, mandale, fișe diverse, etc.

Alături de echipamentele și materialele de stimulare multisenzorială, am folosit cardurile metaforice pentru explorarea diferențelor de percepție, proiecție, transfer, simulare, cunoaștere, intuiție și semnificație, precum și ochelarii de realitate virtuală (VR) pentru trăirea unor experiențe extraordinare (înotul alături de delfini și balene, lumea subacvatică, vizitarea unor muzee și peisaje inedite, experiențe în spațiu).

Copilul, echipat cu ochelari VR și căști a pătruns într-un univers al realității virtuale în care a selectat tipul de experiență dorit și a fost înconjurat de o lume unică și fascinantă. A devenit un mic explorator, transportat într-o lume virtuală, prin echipamente speciale, transformând astfel experiența spitalizării și a intervențiilor medicale într-una pozitivă. Nivelul de frică, stres și anxietate s-a diminuat și în locul lor au apărut curiozitatea, încântarea și zâmbetul.

Obiectivele terapiei au fost îmbunătățirea stării mentale și stimularea celor cinci simțuri. S-a urmărit obținerea relaxării și a autonomiei, îmbunătățirea concentrării și a atenției, identificarea emoțiilor și clarificarea lor. Toate acestea au dus la îmbunătățirea calității vieții copiilor, tinerilor și părinților și o mai bună complianță la tratament.