Cei 17 copii cu autism care beneficiază de servicii prin Centrul de zi “Mâini Întinse” din municipiul Tulcea primesc asistenţă de specialitate prin telefon, dar şi pachete cu hrană şi jucării din partea unităţii sociale, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Preşedintele asociaţiei “Mâini Întinse”, Adrian Popa, a declarat că situaţiile unor beneficiari s-au acutizat în ultima perioadă. “Criza s-a accentuat pentru beneficiarii noştri. Ei provin din familii cu profil special. De exemplu, avem o mamă singură cu doi copii care nu are loc de muncă, iar unul dintre copii participă la acţiunile centrului. Singura lor formă de subzistenţă este ajutorul pe care-l primesc de la cantina socială şi cel pe care-l acordăm copiilor din centrul nostru. Ajutorul nostru este cu atât mai necesar în această perioadă“, a afirmat Adrian Popa.
El a mai spus că, în timpul stării de urgenţă, familiile copiilor cu probleme din spectrul autist primesc consultanţă prin telefon. “În mod normal, copiii petreceau până la nouă ore în afara casei. Acum, ei sunt alături de familiile lor, în case. Îi sprijinim prin consiliere telefonică. Avem pachete cu hrană, am primit o donaţie pentru ei, dulciuri, jucării, hrană. Şi, acolo unde e nevoie, pentru că unii copii primesc temele prin Whatsapp, încercăm să-i facem să ţină pasul cu ceilalţi elevi, sperând ca această criză să se oprească cât mai curând, astfel încât să nu le fie foarte greu atunci când vor reveni la şcoală”, a mai spus preşedintele asociaţiei.
În ultima şedinţă a Consiliului Local al municipiului Tulcea, edilii au adoptat o hotărâre prin care au alocat suma de 35.700 de lei Asociaţiei “Mâini Întinse”. “Suma de 175 de lei alocată lunar pentru fiecare copil nu este o sumă negociabilă. Cheltuiala reală este de trei sau patru ori mai mare şi ne revine responsabilitatea pe care ne-am asumat-o de a menţine un climat nu doar pentru copii, ci şi pentru angajaţii noştri”, a menţionat Adrian Popa.
Asociaţia “Mâini Întinse” deţine centrul de zi “Aproape de tine” care funcţionează din anul 2009 şi este una dintre puţinele entităţi din judeţ care deţine licenţă de furnizor de servicii sociale emisă de Ministerul Muncii. Centrul acordă servicii de asistenţă socială cu scopul prevenirii abandonului şcolar, a instituţionalizării şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a copiilor care fac parte din familii defavorizate, iar cei 17 copii asistaţi au vârste între 6 ani şi 11 ani. AGERPRES