Controlul tensiunii arteriale a scăzut în rândul adulților din SUA în 2020, comparativ cu 2019, din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit unui studiu realizat pe 24 de sisteme de sănătate, prezentat la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii.

„Rezultatele noastre au arătat un control suboptim al tensiunii arteriale chiar înainte de pandemia COVID-19, dar arată și oportunități substanțiale de îmbunătățire. Controlul tensiunii arteriale a scăzut substanțial în timpul pandemiei de COVID-19, însoțit de o reducere a vizitelor de asistență medicală ulterioară în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială. Controlul tensiunii arteriale nu a revenit la nivelurile pre-pandemie.”, Alanna M. Chamberlain, profesor asociat de epidemiologie în departamentele de Medicină Cardiovasculară și Științe Cantitative ale Sănătății de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota

Studiul BP Track – Controlul tensiunii arteriale (TA) – a analizat tendințele controlului TA în anul dinaintea pandemiei COVID-19 și din timpul acesteia la pacienții cu hipertensiune arterială din 24 de sisteme de sănătate care participă la Rețeaua Națională de Cercetare Clinică Centrată pe Pacient (PCORnet). Potrivit lui Chamberlain, acest studiu „este prima utilizare a PCORnet pentru supravegherea națională a controlului tensiunii arteriale și a parametrilor de proces aferente”. Ea a menționat că „fiecare sistem de sănătate își transformă datele într-un model comun de date, care este actualizat trimestrial”.

Variabilitatea parametrilor de control al TA

Datele din 2019 au inclus 8.295.484 de întâlniri cu 1.770.547 de pacienți. Datele din 2020 au inclus 6.592.142 de întâlniri cu 1.726.794 de pacienți. În cei doi ani, cohortele au cuprins 48% bărbați, din care 68% albi și 51% cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani.

Controlul TA, definit ca < 140 mm Hg sistolic/90 mm Hg diastolic, a fost mai mic în 2020 decât în ​​2019 (60,5% vs. 53,3%; diferență, –7,2; 95% CI, –9 până la –5,4).

Când controlul tensiunii arteriale a fost definit ca < 130 mm Hg sistolic/80 mm Hg diastolic în conformitate cu ghidul din 2017 al AHA – Asociația Americană a Inimii/Colegiul American de Cardiologie pentru hipertensiune arterială, diferența de control între 2019 și 2020 s-a menținut (diferență, -4,6; IC 95%, – 5,4 până la –3,7), a spus Chamberlain.

Mediile ponderate ale îmbunătățirii controlului TA, definite ca procentul de pacienți cu TA sistolică necontrolată anterior, care au obținut o TA sistolica mai mică de 140 mm Hg sau o îmbunătățire de cel puțin 10 mm Hg, au fost de 29,7% în 2019 și de 23,8% în 2020 (diferență, –5,9; 95% CI, –7,9 la –3,8), conform cercetătorilor.

Mediile ponderate ale vizitelor repetate, definite ca procent de vizite ale persoanelor cu TA necontrolată care au fost urmate de o altă vizită în decurs de 4 săptămâni, au fost de 36,7% în 2019 și 31,7% în 2020 (diferență, –5; 95% CI, –5,9 la -4,1), a spus Chamberlain, observând că vizitele repetate au scăzut brusc în primele luni ale pandemiei.

Rata de intensificare a medicamentelor, definită ca procent de vizite în care un pacient cu hipertensiune arterială necontrolată a primit o rețetă pentru o altă clasă de medicamente, a fost de 10,8% în 2019 și de 11,7% în 2020, potrivit cercetătorilor.

Scăderea controlului TA și vizitele repetate au avut loc la toate rasele și etniile, iar controlul TA a rămas cel mai scăzut la pacienții de culoare, a spus Chamberlain, iar controlul TA la sfârșitul anului 2020 nu a revenit la nivelurile din 2019.

Este necesară supravegherea continuă

Studiul Controlul tensiunii arteriale nu a inclus date din 2021, potrivit Chamberlain. „Este necesară o supraveghere continuă pentru a determina dacă această scădere a controlului tensiunii arteriale în timpul pandemiei va avea ca rezultat evenimente cardiovasculare viitoare”, a mai spus aceasta. De asemenea, datele actuale nu specifică în ce măsură vizitele de telemedicină au reprezentat vizitele de monitorizare în 2020.

Studiile anterioare au arătat că din 2014, ratele de control al TA sunt în scădere. Pandemia a jucat un rol în înrăutățirea ratelor de control al TA, dar am văzut această tendință de agravare înainte de pandemie, care este deosebit de îngrijorătoare, a remarcat cu privire la rezultatele acestui studiu dr. Florian Rader, Director medical, Secția de Excelență pentru Hipertensiune Arterială, Clinica de Cardiomiopatie Hipertrofică și Aortopatii de la Institutul Inimii Smidt din Cedars-Sinai.

Înrăutățirea controlului TA observată în studiul actual, care se concentrează pe intervalul de timp din jurul pandemiei, poate fi explicată prin următoarele:

  • Mulți pacienți nu au vrut să-și părăsească locuința, astfel încât au avut mai puține interacțiuni cu medicul curant care să fi ajustat medicamentele dacă era necesar;
  • Există posibilitatea să fi fost mai greu ca pacienții să-și procure medicamentele de la farmacie, afectând astfel complianța la tratament, mai ales în cazul celor care nu s-au folosit de serviciile farmaciilor online;
  • În plus, multe persoane au luat în greutate. Când se întâmplă acest lucru, există posibilitatea ca tensiunea arterială să crească. Deci, avem o înrăutățire a tensiunii arteriale din cauza supravegherii medicale precare, a aderenței mai proaste și a stilului de viață mai prost în general.

 

Sursa: healio.com