Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a solicitat Guvernului să ia măsuri „reale” de pedepsire a vinovaţilor în cazurile petrecute la Urziceni prin crearea unui cadru legal care să permită în regim de urgenţă demiterea şi ridicarea licenţei de liberă practică pentru personalul medical care se comportă „iresponsabil, lipsit de empatie şi etică”.

„Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România este revoltată de modul repetat în care pacienţii români sunt umiliţi în sistemul de sănătate. Este absolut incredibil ca o femeie însărcinată în luna a noua să nu fi fost nici măcar consultată şi lăsată să plece fără ca nimeni din personal să nu se fi preocupat de riscurile la care este expusă dacă pleacă. (…) COPAC solicită Guvernului României să ia în al 12-lea ceas măsuri reale de pedepsire a vinovaţilor şi de prevenire a altor asemenea cazuri, prin crearea unui cadru legal care să permită în regim de urgenţă demiterea şi ridicarea licenţei de liberă practică pentru personalul medical care se comportă atât de iresponsabil, lipsit de empatie şi etică”, susţin reprezentanţii COPAC.

Potrivit COPAC, cazurile de la Urziceni sunt doar exemplele mediatizate, însă pacienţii sunt trataţi identic sau mai rău în multe din spitalele din România, sunt ignoraţi, plimbaţi din spital în spital, iar responsabilitatea nu şi-o asumă nimeni.

„Nepăsarea profesioniştilor din sănătate şi a autorităţilor locale devine o obişnuinţă, fiecare găseşte motive pentru a nu-şi asuma nimic. Lipsa personalului şi a echipamentelor a devenit o scuză general valabilă, iar umanitatea tinde să dispară. Considerăm că astfel de persoane nu au ce căuta în sistemul de sănătate! Ani de zile ne-am ascuns după sintagma „Nu putem închide un spital pentru ca mor oameni!”. Vedem că oamenii mor sau nasc în stradă şi dacă există unitatea medicală şi nu există niciun pic de omenie din partea personalului medical”, mai afirmă organizaţia.

O femeie a născut pe stradă, ajutată de echipajul de pe o ambulanţă, după ce ar fi fost refuzată de Spitalul Urziceni, a scris, pe Facebook, ambulanţierul Marian Iordache. AGERPRES