Peste 2500 de persoane s-au testat gratuit, în luna august, pentru cancer colorectal și leziuni precanceroase colorectale în cadrul programului de screening ROCCAS II București- Ilfov.

Programul de screening ROCCAS II a ajuns, luna aceasta, la o parte dintre bisericile din sectorul 4 din București (Biserica Mărțișor, Biserica Manu Cavafu şi Biserica Progresu), în Piața Crângași, la policlinici și în cabinetele medicilor de familie din București (CMI Daciana Toma, CMI Alina Bobosea, SANADEM şi AIS Crângași) și din Ilfov (Policlinica Chiajna), la angajații CET-urilor din București, la Biserica Penticostală din Prelungurea Ferentari, dar și în Parcul Mogoșoaia și la bisericile din Afumați, Ilfov.

Testările continuă și în luna septembrie. Dacă aveți între 50 și 74 de ani  și domiciliul în București sau Ilfov, sunteți așteptați la testare!

Testarea este gratuită, testul FIT este neinvaziv și nedureros și se face acasă. Testul FIT este un test de hemoragii oculte, care pune în evidență existența unei surse de sângerare la nivelul tractului digestiv, care nu se văd cu ochiul liber.

În cadrul sesiunilor de testare veți primi un test rapid FIT și vi se va explica modul în care trebuie făcută recoltarea acasă. Testul se face acasă, apoi îl returnați în același loc unde l-ați primit pentru a merge la laborator. Persoanele cu test pozitiv sunt programate la colonoscopie gratuită cu sedare la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central în cadrul programului ROCCAS II.

Programul ROCCAS II București-Ilfov este derulat, până în luna decembrie 2023, de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC)

Programul se desfășoară prin intermediul medicilor de familie înscriși în proiect (aproximativ 70 în acest moment) și al evenimetelor publice de testare de la nivelul comunităților.

Obiectivul proiectului vizează creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal.

Sursa: COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania