Asociația Zbor de Fluturi încheie cu succes proiectul desfășurat în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024, rezultatele fiind comunicate în cadrul Conferinței de închidere a programului „Copilul din spatele autismului”, finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

După programul ”Labirintul relațiilor în lumea autismului”, echipa asociației, împreună cu terapeuți, voluntari și colaboratori, au implementat un nou proiect, de data aceasta mai complex, care a avut ca beneficiari nu doar copiii cu Tulburare de Spectru Autist, ci întreaga comunitate ieșeană.

„Copilul din spatele autismului” și-a propus să crească nivelul de înțelegere și conștientizare al autismului, aducând în prim plan copilul, dar și familia din spatele diagnosticului, prin activități dedicate copiilor cu TSA, părinților acestora, cadrelor didactice și comunității.

Pe parcursul celor 7 luni de program au fost încheiate parteneriate cu 20 instituțiile școlare din orașul Iași, atfel că 388 Cadre didactice au participat la cursul “Și copilul cu TSA este elevul meu”, workshop organizat cu scopul de a crește capacitatea cadrelor didactice de a implementa strategii de integrare a copiilor cu TSA în clasă. În plus, “Labirintul senzorial în lumea autismului” a revenit în școli, unde 888 de elevi, părinți și cadre didactice au putut explora senzațiile unui copil cu TSA.

Tot în cadrul proiectului, au avut loc activitățile ”Grup de joacă integrativ” și ”Atelier părinte-copil”, contexte în care s-a pus accent pe deprinderea de abilități de interacțiune socială, pe exersarea empatiei, dar și pe dezvoltarea strategiilor de comunicare dintre copiii cu TSA și cei neurotipici, dar și între părinți și copiii cu autism.

În data de 7 aprilie, întreaga comunitate a fost invitată să participe la un eveniment inedit, de a descoperi “Mama din spatele copilului cu autism”. Timp de 11 ore, echipa asociației, împreună cu terapeuți, voluntari și colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experiență unică, mai exact să fie martori la poveștile mamelor care se află în spatele unui copil cu TSA217 de ieșeni au avut curaj să experimenteze un adevărat exercițiu de empatie, dar și de conștientizare, care și-a propus să aducă mai multă atenție asupra dificultăților care vin odată cu diagnosticul de AUTISM, dar și a nevoii de susținere și conexiunea pe care o au părinții.  

Programul „Copilul din spatele autismului” a venit în completarea misiunii Asociației Zbor de fluturi, cea de a maximiza șansele de recuperare și integrare ale copiilor cu autism.