Europarlamentarul Cristian Buşoi a declarat, la Zalău, că cel puţin 200 de spitale publice din România urmează a fi digitalizate cu fonduri europene, în cadrul unei linii de finanţare a Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ce urmează a fi deschisă la finalul lunii martie – începutul lunii aprilie.

„Este în acest moment un proces de consultare la nivelul Ministerului Sănătăţii o componentă a PNRR privind digitalizarea spitalelor. Cel mai probabil apelul de depunere a proiectelor va începe la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Trebuie să digitalizăm sau să oferim soluţii digitale la cel puţin 200 de spitale publice. Aceasta este acesta este jalonul din PNRR. Acesta este obiectivul pe care trebuie să îl atingem, fiind vorba de spitale, de un număr semnificativ de spitale, aproape jumătate din totalul spitalelor publice din România”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Buşoi, raportorul responsabil al Parlamentului European pentru programul de sănătate al Uniunii Europene 2021-2027.

Potrivit acestuia, vor putea fi depuse proiecte în valoare de maxim 500.000 de euro pentru spitalele mai mici, respectiv un milion de euro pentru spitalele universitare, judeţene, de urgenţă şi anumite institute regionale.

„Dar chiar dacă, poate, cu acest buget nu se poate face o digitalizare totală, conform secolului în care trăim, (…) totuşi, anumite îmbunătăţiri pe care să le simtă medicii şi pacienţii se pot realiza, inclusiv digitalizarea procesului de scriere a foilor de observaţii, de integrare a unor analize care se fac în laborator, în centrul de imagistică, (…) chiar cu dosarul electronic al pacientului. (…) Toate aceste lucruri sunt eligibile conform proiectului din PNRR şi cred că spitalele îşi vor îmbunătăţi într-un fel activitatea din acest.de vedere”, a precizat Cristian Buşoi.

Europarlamentarul a adăugat că Programul Operaţional Sănătate este o componentă de digitalizare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene urmând să vină cu precizări, privind autorităţile sau persoanele eligibile pentru a accesa aceşti aceşti bani. AGERPRES