Cristian Chivu, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal, susține campania “Pacient, caut donator! De plasmă!”, lansată de Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID).  Campania este destinată conștientizării problemei copiilor și adulților dependenți de imunoglobulină și a importanței creării condițiilor necesare pentru accesul cât mai bun la tratamente salvatoare de vieți.

“Îi mulțumim mult lui Cristian Chivu pentru implicare și generozitate și suntem convinși că apelul său va sensibiliza mulți oameni în legătură cu campania noastră. Cristian Chivu se alătură astfel mai multor personalități publice din România care au decis să susțină campania “Pacient, caut donator! De plasmă!” – interpreta Alina Sorescu, jurnalistele Cristina Herea, Geanina Lungu, Paula Rusu, Iulia Nagy și Ionela Năstase, actrița Paula Chirilă, chef Adrian Hădean. Precizăm că există și alte personalități care au decis să fie alături de noi, ale căror nume și mesaje vor deveni publice în zilele următoare. Tuturor acestora le mulțumim din suflet!”, transmite ARPID.

În momentul de față, în România, spre deosebire de majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, nu se poate colecta plasmă direct de la donator.  Acest lucru are efecte negative asupra pacienților dependenți de imunoglobulină, medicament care se poate obține doar din plasmă umană, prin bunăvoința semenilor. Dependența totală a României de importul de imunoglobulină a dus  în trecut la  mai multe crize ale imunoglobulinei -care au afectat grav pacienții cu imunodeficiențe –  și riscă să genereze în curând crize și mai severe, în condițiile unui consum global din ce în ce mai mare de imunoglobulină și ale creșterii prețurilor.